hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esad'ı göndermek için yeni arayışlar

    Esadı göndermek için yeni arayışlar
    expand

    Batılı ve Arap liderler, BM'nin Suriye ile ilgili karar tasarısının Çin ve Rusya'nın vetosu nedeniyle kabul edilmemesinin ardından, Esad rejimine karşı diplomatik saldırıya geçecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün Humus kentinde öldürülenlerin sayısının 20'nin üzerinde olduğuna dair haberler gelirken, Batılı liderler rejim üzerinde BM dışında baskı kurmanın yollarını arıyor.

    Aynı görüşü paylaşan Arap ülkeleri ile birlikte hazırlanan plana göre Libya'da olduğu gibi uluslararası yardımı isyancılara ulaştıracak bir Temas Grubu oluşturulacak.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Kısır bir Güvenlik Konseyi ile karşı karşıyayız, bu yüzden müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte BM dışındaki çabalarımızı yeniden iki katına çıkarmalıyız" dedi.

    Diplomatik kaynaklara göre, Suriye temas grubu Libya'da aynı zamanda uçuşa yasaklı bölgeyi de koordine eden temas grubundan farklı bir yapıda olacak.

    Esad karşıtı eksen her şeyden önce diplomatik olacak ve ABD ve AB yaptırımlarının, Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu'na desteğinin ve de Arap Ligi'nin Esad üzerindeki baskısınnı devam etmesini sağlayacak.

    Arap Ligi bu fikri tartışmak üzere bu hafta sonu toplanırken, ABD de bu hafta yine bu konuda Türkiye ile temasa geçecek.

    Özgür Suriye Ordusu'na lojistik desteğin arttırılması öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batı, şimdiye dek isyancılara karşı mesafeli duruyor, güvenlikli bölge ve isyancılara destek sağlanması sorumluğunu Türkiye'nin üzerine atıyordu.

    Bu durumun artık ortak sorumluluk haline gelmesi ve Amerikalıların da sorumluluk almaları söz konusu. Yakında ABD ile Türkiye arasında bu konunun ele alınacağı bir görüşme yapılması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow