hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözde Türkkan'dan "Full Contact"

    Gözde Türkkandan Full Contact
    expand

    "Baktım sana dönüp baktığımda baktın mı bana" ve "Pudica" serilerinin ardından x-ist'teki ilk sergisi "Kesişme IV"te sergilediği "Pay Here" başlıklı yapıtları ile tanınan Gözde Türkkan, 26 Ocak-25 Şubat tarihleri arasında "Full Contact" adlı 2. kişisel sergisi ile x-ist'te sanatseverlerle buluşuyor.

    2011 yılının yaz aylarında Güneydoğu Asya bölgesinde gerçekleştirilen "Full Contact" serisi, para birimine çevrilebilir bir değer ve paranın takas alanı olarak kadın ve erkek bedenlerinin kullanımındaki paralelliği ortaya çıkarıyor.

    Go-go dansçıları, konsomatrisler, ücretli sevgililikler ile çocuk yaştan itibaren eğitilip bedenleri ehlileştirilen Muay Thai dövüşçülerinin yaşam gelenekleri arasındaki benzerlik ortak geçim kaynağı olan "beden"e işaret ediyor.

    Dövüş sanatları ve direk dansı ile uğraşan Türkkan'ın hobileri ve cinsiyet politikaları üzerine arayışları onu aynı noktada buluşturuyor. Sanatçı öznel-belgesel olarak adlandırdığı fotoğraflarında kendini "içeriden" olarak tanımlamadan tanımadığı hayatlara müdahil olmayı başarıyor.
     
    Dövüş sporları terimi olarak bilinen "Full Contact" Gözde Türkkan'ın yapıtlarında farklı değinmeler ortaya çıkarıyor. Fotoğraflanan kişilerin hayatla temaslarının çıplaklığı ve Türkkan'ın bu kişilerle ilişkisi aslında "full contact" başlığını daha da anlamlı kılıyor.

    Full Contact serisine kadar, sanatçının cinsiyetler arasındaki iktidar ilişkisi ve kimlik araştırması ağırlıklı olarak kadın bedeninin kullanımı üzerinden gelişmişti.

    Bu seri ise, sanatçının önceki adımlarının oluşturduğu temele dayanarak kadın merkezli incelemeden eril cinsiyet kimliği ve rollerine de yer açan bir bakış açısına fırsat veriyor. Bu bağlamda sanatçı kendine odaklı çıktığı yolculukta sadece kendi hayatının değil kendi kimliğinin ötesini tanımayı başlatmış olduğunu da gösteriyor.

    "Full Contact" serisi dahilindeki portreler sanatçının karşısındakiyle en çok temas ettiği noktalar. Kadınlar dişil özellikleri, erkekler ise eril güçleriyle ön plana çıkıyor.

    Ancak bu ilk intiba değişken cinsiyet rollerini de gizleyemiyor: dövüşen kadınlar ve travestiler. Bu noktalar, cinsel kimliğin aslında Judith Butler'ın da savunduğu gibi "tasarımsal"olduğunu, davranışın kaynağı değil sonucu olarak ortaya çıktığı görüşüne işaret ediyor (Judith Butler, Cinsiyet Belası). Stereotipleşmiş cinsiyet rolleri üzerine farklı yorumlar sunulması seyirciye de kendi argumanını oluşturma şansı tanıyor.

    "Full Contact" hayatta kalmak arzusuyla tüketilen bedenlerin, terin, paranın ve gururun hikayesini adeta bir filmin dahil edilmeyen sahnelerini ön plana çıkararak anlatıyor.

    Gözde Türkkan kimdir?

    Çalışmalarında öznel belgesel bir yaklaşımla cinsiyet politikaları, kimlikleri ve rolleri üzerine odaklanan Gözde Türkkan - mimiko, 2008 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümü'nden mezun olup, bir süre aynı üniversitenin Görsel İletişim Tasarım Bölümü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.

    Eğitimine, 2010 yılında mezun olduğu Central Saint Martins Sanat ve Tasarım Okulu, Güzel Sanatlar Bölümü'nde (Londra, İngiltere) yüksek lisans yaparak devam etti.

    2011 yılında ilk kişisel sergisi, 'Baktım Sana' ile Amerikan Hastanesi Galerisi Operation Room'da sanatseverlerle buluştu.

    Christie's Visions d'Orient De l'Orientalisme à l'Art Contemporain ( Paris, 2011) Müzayedesi'nde yer alan sanatçı, santralistanbul (2008), Tershane (2008), x-ist'de Kesişme IV (2010) ve Human (2011) grup sergilerine, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'ne (2007), ART HK'11 (Hong Kong Uluslararası Sanat Fuarı), Viyana Sanat Fuarı 2011 ve Contemporary İstanbul'10 & 11 fuarlarına katıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow