hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Polat'ın "Kemal'in Rüyası" DEPO'da

    Ahmet Polatın Kemalin Rüyası DEPOda
    expand

    Ahmet Polat'ın Türkiye'de yaşayan genç insanları konu alarak ürettiği 56 fotoğraftan oluşan serisi "Kemal'in Rüyası", 10 Mart - 21 Nisan tarihleri arasında DEPO'da görülebilir.

    Polat, geçtiğimiz altı yıl boyunca Türkiye'de yaşadı ve çalıştı. İstanbul'dan Karadeniz Bölgesi'ne, Güneydoğu'dan Ege Bölgesi'ne birçok yere seyahat etti, dostları ve yeni tanıdığı insanlarla söyleşiler yaptı, fotoğraflar çekti.

    Bu seyahatler kişisel bir doküman oluştururken, genç bir jenerasyonun hayatlarından anları ve durumları daha yakına getiren coğrafi bir tarama da ortaya çıkardı.

    Serideki resimlerden yansıyan çeşitlilik, "gençlik"i net ve kesin bir kategori olarak ve bütünlüklü bir imgeyle tanımlamayı imkânsız kılan içiçe geçmiş farklı sosyal, politik ve ekonomik katmanların ipuçlarını da içeriyor.

    Yine de bir zamanlar bu kavramla özdeşleştirilen milliyetçiliğe ve moderniteye ait ideallerle, daha eski kuşakların vazgeçmediği yargılayıcı klişeler sanki bu imgelerin etrafında dolaşıp duruyor ve onları görünmez bir gerilim alanına oturtuyor.

    Daha önceki işlerinde olduğu gibi Polat burada da beklentiler, önyargılar ve kabullerin arasındaki karşılıklı etkileşimin peşine düşüyor.



    Polat, bir belgesel fotoğrafçı olarak geleneksel görsel dili kullanırken, diğer yandan dinamik ve katmanlı kompozisyonlarıyla bunun ötesine geçmeyi başarıyor. Hollandalı bir anne ve Türkiyeli bir baba tarafından yetiştirilmesinin de etkisiyle işlerinde içeriden ve dışarıdan olanın perspektiflerini birleştirebiliyor; bu tip bir kaynaşma ele aldığı kişi ve konularına yaklaşımında dikkati çekiyor.

    Ahmet Polat ICP'nin (Uluslararası Fotoğrafçılık Merkezi) "Genç Fotoğrafçı" ödülü sahibidir. Fotoğrafları, İstanbul Modern, FOAM, Amsterdam Rijks Museum gibi kurumlarda ve Fransa, Avusturya, Almanya, Slovenya, Malezya ve Belçika'da çeşitli sergilerde yer almıştır.

    BKVB Vakfı ve Mondriaan Vakfı'ndan çeşitli uluslararası burslar kazanmıştır. Prix Pictet ve Anna Cornelis ödüllerine aday gösterilmiştir. NY Times, Paris Match, De Volkskrant, Vrij Nederland gibi yayınlar için hazırladığı işler yanında, fotoğrafları Vogue, Beeldcultuur, Quest ve Vice dergilerinde yer almıştır. Halen İstanbul'da çalışmaktadır.

    Ahmet Polat - Kemal'in Rüyası, Foam Amsterdam küratörlüğünde hazırlandı.

    Açılış:
    9 Mart 2012 Cuma, 18:30
    Panel: 10 Mart 2012 Cmt., 16:30
    Adres: Leyla Neyzi / Sabancı Üniv. - Yörük Kurtaran / TOG

    Lüleci Hendek Caddesi, No. 12, Tophane, İstanbul
    Ziyaret saatleri: 11:00 - 19:00 (Salı - Cmt.)
    Tel: 212 292 39 56

    Ayrıntılı bilgi için: www.depoistanbul.net
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow