hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Halikarnas için sanatçılardan destek

    Halikarnas için sanatçılardan destek
    expand

    Mozole parçalarının Türkiye'ye iade edilmesi için Ocak ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açılacak dava öncesinde başlatılan imza kampanyasına sanatçıların da destek verdiği bildirildi.

    British Museum'daki dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi'nin Türkiye'ye iade edilmesi için Ocak ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nde açılacak dava öncesinde başlatılan imza kampanyası, internet ortamına taşındı.

    Konuya ilişkin açıklamaya göre, www.askinmabedi.com sitesindeki dijital imza kampanyasına, tiyatrocular, Ferhan Şensoy, Ali Poyrazoğlu ile şarkıcı Fedon
    ve Suavi başta olmak üzere çok sayıda sanatçı da destek verdi.

    Türkiye topraklarından götürülen tarihi hazinenin getirilmesi için başlatılan kampanya kapsamında toplanan imzalar, Avukat Remzi Kazmaz'ın AİHM'de 30 avukatla birlikte açacağı davanın dosyasına konulacak.

    AİHM'e gidecek dava dosyasının arasında, konuya ilişkin belgesel film de yer alacak.

    Yönetmenliğini Avukat Remzi Kazmaz'ın yaptığı "Aşkın Mabedi- Maussolleion" filminde, antik çağın hazinesinin Türkiye'den götürülüşünün hüzünlü hikayesi anlatılıyor.

    32 dakikalık belgeselin "en dramatik sahnelerinden birini" eserin Anadolu'ya getirilmesi için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir) yaptığı girişimin anlatıldığı bölüm oluşturuyor.

    İngilizce versiyonu da bulunan filmde aşkın, acının, sadakatin, sanatın abidesi anlatılırken canlandırılan sahneler ve efektler izleyiciyi antik dönemin atmosferinde şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor.

    Müzik marketlerde de satışa sunulan filmi, ocak ayında AİHM yargıçları da izleyecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow