hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cem Karaca'nın 8. ölüm yıldönümü

    Cem Karacanın 8. ölüm yıldönümü
    expand

    "Anadolu Rock'ın Efsane Sanatçısı" unvanına sahip Cem Karaca, ölümünün 8'inci yıldönümünde Türkiye'nin birçok yerinde anılıyor.

    Rock müziğini Anadolu insanına Türkçe olarak tanıtan ve sevdiren, kendine özgü stiliyle dikkatleri üzerinde toplayan, sosyal konuları ele alan eserleriyle gönüllerde taht kuran Karaca, bugün İstanbul'da kendi adını taşıyan Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi'nde anılacak.

    Saat 20.00'de başlayacak gecenin sunuculuğunu Onur Kırat yapacak.

    Geceye Emrah Karaca, Feride Karaca, Orhan Gencebay, Cahit Berkay, Erol Büyükburç, Yavuz Bingöl, Selda Bağcan, İlhami Gencer, Mahsun Kırmızıgül, Kubat, Kıraç, Berkant, Emre Altuğ, Nüket Duru, Kurtalan Ekspres, Atilla Atasoy, Deniz Seki, Funda Arar, Mithat Körler, Nil Burak, Uğur Dikmen, Serpil Barlas, Ayhan Yener, Mehmet Dalmaz, Şafak Sezer, Üstün Asutay, Mehmet Soyarslan, Semra Özal ve çok sayıda sanatçının katılması bekleniyor.

    Karaca'nın eserlerinin seslendirileceği gecede, Karaca'nın son orkestrası olan "Yol Arkadaşları" sanatçının eserlerini seslendirecek.

    Vatandaşlıktan çıkarılmıştı


    12 Eylül darbesi sonrası Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından Melike Demirağ, Selda Bağcan, Şanar Yurdatapan ve Sema Poyraz ile birlikte Cem Karaca da yurda çağrıldı. 13 Mart 1981'e kadar süre tanındı.

    Bonn'da yaşayan Cem Karaca, yurda dönmek için ek süre istedi. 15 Temmuz 1982'ye kadar Cem Karaca'nın süresi uzatıldı ancak Karaca Türkiye'ye dönmeyeceğini belirtti ve Alman pasaportu aldı.

    Süresi dolduktan sonra ise 6 Ocak 1983'te Yılmaz Güney ile aynı gün Türk vatandaşlığından çıkarıldı.

    1985'te Karaca, arkadaşı Mehmet Barı aracılığıyla Başbakan Turgut Özal ile görüşerek ülkeye geri dönme isteğini bildirdi ve Münih'e gelen Özal ile konuştu. Özal'ın olumlu yanıt vermesi ile hukuki işlemler başlatıldı.

    Yıl sonunda vatandaşlıktan çıkarılmasına sebep olan davadan beraat etti. 1987'de de hakkında verilen gıyabi tutuklama kararı kaldırıldı.

    29 Haziran 1987'de Cem Karaca, Türkiye'ye döndü. Aynı yıl "Merhaba Gençler" ve "Her Zaman Genç Kalanlar" albümünü çıkararak müzik çalışmalarına devam etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow