hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uçan Süpürge bugün başlıyor

    Uçan Süpürge bugün başlıyor
    expand

    15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bugün başlıyor. 17 Mayıs'a kadar sürecek festival, filmleri, söyleşileri, film okuma etkinlikleri, sergileri ve daha birçok sürpriziyle seyircisine sinemayla dopdolu bir hafta vadediyor.

    CNN TÜRK'ün TV Sponsoru olduğu Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, sinemada kadın emeğinin görünür olmasına katkıda bulunmak ve kadınların bu alandaki üretimlerini desteklemek için çıktığı yolculukta 15. yaşına ulaştı.

    Bu kesintisiz serüvende, sinemaya kamera arkasında ve önünde değer katmış çok sayıda kadını seyircileri ve takipçileriyle buluşturan festival, her yıl mayıs ayında Ankara'ya dünyanın dört bir köşesinden birbirinden nitelikli filmler getirmeyi, başkentli sinemaseverlere rengarenk etkinliklerle merhaba demeyi sürdürüyor.

    Festival, bu sene Fas'tan Filistin'e, Şili'den Estonya'ya, Norveç'ten ABD'ye 41 ülkeden 100 yönetmenin 115 filmini sinemaseverlerle buluşturacak.

    15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu akşam Devlet Opera ve Balesi'nde yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Gecede "Uçan Süpürge Onur Ödülü" ve "Bilge Olgaç Başarı Ödülleri" sahiplerine sunulacak.  

    Festival bu yıl da Kızılırmak Sineması ve Goethe Institut'un yanı sıra, Ankara'daki üç büyük üniversite; Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde de özel gösterimler ve söyleşiler düzenleyecek.

    Festival sineması: Kızılırmak Sineması

    15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde kurmaca uzun metraj filmlerin gösterimleri Ankara'da sanat filmlerinin tek adresi olan Kızılırmak Sineması'nda yapılacak.

    Kısalar ve belgeseller Goethe Institut Ankara'da

    15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin programında yer alan kısa metraj ve belgesel filmler Goethe Institut Ankara'da (Alman Kültür Merkezi) sinemaseverlerle buluşacak. Gösterimlerin ücretsiz yapılacağı Goethe, festivalin söyleşilerine de ev sahipliği yapacak.

    Festival biletleri 7 TL

    Bilet fiyatları hafta içi 12.00 seansları için 2.5 TL, diğer günler gündüz seansları 7 TL, akşam seansları ise 10 TL olarak belirlendi.

    Ödüller

    15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin ödülleri açılış töreninde sahiplerini bulacak.

    Uçan Süpürge'nin 6. festivalden beri sinemada kadın emeğini görünür kılmak amacıyla verdiği Onur Ödülü'nün bu seneki sahibi, sinemada 40. yılını kutlayan oyuncu Hale Soygazi.

    Festivalin ödül gerekçesi şöyle:
    "Başkaldırıyı bir rozet gibi yakasında değil bir hücre gibi varoluşunda taşıyan kadınları ustalıkla canlandırdı. 1970'lerde başlayan sinema kariyerinde 50'ye yakın filmde rol aldı. Toplumsal olaylardan, ülke gerçeklerinden, dünya meselelerinden uzaklaşmadan da yıldız olunabileceğini kanıtladı. 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu yıl sinemada 40. yılını kutlayan Hale Soygazi'yi 'Onur Ödülü'ne değer buldu."

    Festivalin yine 6.dan itibaren verdiği bir diğer ödül de Bilge Olgaç Başarı Ödülleri. Sinemamızın en üretken kadın yönetmenlerinden olan ve aramızdan erken ayrılan Bilge Olgaç'ın anısına düzenlenen bu ödülün bu sene iki sahibi var:

    "Dramlarda da komedilerde de en zor rollerin üstesinden geldi. Başarısı popülerliğinden değil çalışkanlığındandı. Tiyatro sahnesinden sinema perdesine uzanan oyunculuk yaşamında özgün rollerle yeteneğini taçlandırdı. Oyun çevirilerinden televizyon dizilerine dek birçok alana emek verdi. 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, tiyatro ve sinemanın en üretken oyuncularından Füsun Demirel'i 'Bilge Olgaç Başarı Ödülü'ne değer buldu."

    "80'lerden bugüne beyazperdede unutulmaz karakterlere imza attı. Tiyatroyla başladığı kariyerini, sinemamızın en iyi örneklerinden pek çok filmde rol alarak sürdürdü. Oyunculuğun yanında çevirmenlik, televizyon programcılığı da yaptı, kültür ve sanat alanına birikimini taşıdı. 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, kendine has oyun gücüyle genç sanatçılara örnek olan Serra Yılmaz'ı 'Bilge Olgaç Başarı Ödülü'ne değer buldu."

    Ödüller bu gece Ankara'da Devlet Opera ve Balesi'nde yapılacak açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow