hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Malatya'da festival zamanı

    Malatyada festival zamanı
    expand

    3. Malatya Uluslararası Film Festivali, düzenlenen açılış töreniyle başladı.

    Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki tören öncesi kırmızı halıda yürüyen davetliler, ardından festivalin açılış programının düzenlendiği Kemal Sunal Salonu'na geçti.

    Sunuculuğunu, oyuncular Akasya Asıltürkmen ile Serhat Kılıç'ın yaptığı festivalin açılışında, aralarında merhum Erol Günaydın ve Müşfik Kenter'in de bulunduğu bu yıl içinde hayatını kaybeden sanatçılar anıldı.

    Törenin açılışında konuşan Malatya Valisi Vasip Şahin, Malatya Film Festivali'nin kısa sürede Türkiye'nin sanat gündeminde hak ettiği yeri aldığını belirtti.

    Sanatın önemine işaret eden Şahin, sinemanın da kültürlerin kendini ifade edebilme olanağı bulduğu mecra olduğunu söyledi.

    Sinemanın bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayabileceğini vurgulayan Şahin, "Bu yılki ana teması 'Ortadoğu ve Barış' olan festivalimiz yıllar boyunca barışa hasret Ortadoğu'nun huzur ve barış taleplerini sinemanın diliyle tüm dünyaya haykırdığı bir platform durumundadır" dedi.

    Valilik önderliğinde başlatılan festivalin uzun soluklu olmasını temenni eden Şahin, halkın festivale sahip çıkması gerektiğini ifade etti. Şahin, festivalin sivil toplum kuruluşlarınca yürütülmesinin sürdürülebilirliğini artıracağını kaydetti.

    Belediye Başkanı Ahmet Çakır da Türk kültürünün yaşatılması, tanıtılması ve geleceğe taşınmasında sinemanın önemli olduğunu vurguladı.

    Malatya'nın artık büyükşehir statüsüyle geleceğe ilerlediğini ifade eden Çakır, pek çok usta sanatçıyı Malatya'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Hababam sınıfı öğrencileri Akçatepe'yi omuzlarında taşıdı

    Açılış konuşmalarının ardından Yeşilçam'ın önemli isimlerinden Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Münir Özkul ile yönetmen Türken İnanoğlu'na Yaşam Boyu Onur Ödülü takdim edildi.

    Ödülünü senarist ve yönetmen Biket İlhan'ın elinden alan İnanoğlu, 55 senedir bu mesleğin içinde olduğunu ancak halen heyecanlandığını belirtti. İnanoğlu, ödülü birlikte film yaptığı rahmetli Kemal Sunal'ın adını taşıyan salonda almaktan da memnuniyet duyduğunu söyledi.

    Münir Özkul'un ödülünü ise Hababam Sınıfı öğrencileri verdi. Özkul'un kızı Günay Özkul, festivale gönderilen videoda ödül dolayısıyla babası adına çok sevindiğini ifade ederek, bu tür ödüllerin sanatçının yaşarken verilmesinin hem sanatçı hem de yakınları için önemli olduğunu söyledi. Törende sembolik olarak Münir Özkul'un ödülünü Hababam Sınıfı filminde Güdük Necmi lakabıyla tanınan Halit Akçatepe aldı. Hababam Sınıfı öğrencileri, filmden kısa bir sahneyi canlandırdıkları törende, rol arkadaşları Halit Akçatepe'yi omuzlarında taşıdı.

    İnanır ve Şoray da ödül aldı

    Türk sinemasının ünlü isimlerinden Kadir İnanır'a da ödülünü yönetmen Ünal Küpeli takdim etti.

    İnanır, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, gözyaşlarını tutamayarak, yakın zamanda kaybettiği yeğeni Erdoğan Arıca'yı 1976 yılında Malatyaspor'a getirdiğini ve Malatya sevdasının da o zamanlarda başladığını anlattı. Ünal küpeli ile o tarihlerde kirve olduklarını belirten İnanır, Küpeli'den bu ödülü aldığı için mutlu olduğunu söyledi.

    Festivallerin, sinemanın yüceltildiği, değerlerinin tartışıldığı bir arenaya dönüşmesi gerektiğini vurgulayan İnanır, Malatyalıları kutladı.

    Sanatseverlerin kendisine kazandırdığı değere karşılık ödülü aldığını dile getiren İnanır, "Şimdi ülkemizde büyük sorunlarımız var. Hep beraber bu sorunlarının bir an önce ortadan kalkması için elimizi taşın altına koyucağız, mutluluk ve barış şarkıları söyleyeceğiz. Çünkü bu ödül o zaman çok büyük anlam kazanacak" ifadesini kullandı.

    Ödülünü Vali Şahin'in elinden alan Türkan Şoray da festivallerin Türk sineması adına güzel etkinlikler olduğunu, bu tür programlarda daha çok sevenleriyle bir araya gelebildiğini söyledi. Hayranlarıyla buluştuğunda göklere uçtuğunu, ayaklarının yerden kesildiğini anlatan Şoray, "Sinemadaki emeklerimin karşılığını aldığımı düşünüyorum. Bütün kalbimle sıcak ilginize, alkışlarınıza, her şeye teşekkür ediyorum. Festivalin ilerde Türk Sineması adına büyük ve kalıcı bir festival olacağına inanıyorum" dedi.

    Onur ödülü alan sanatçılara ayrıca yazar Ali Can Sekmeç'in kaleme aldığı kendileri hakkındaki kitaplar da hediye edildi.

    Festival kapsamında Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülen Amerikalı yönetmen John Sayles'in ise ülkesindeki kötü hava şartları dolayısıyla uçağı kalkamadığı için törene katılamadığı belirtildi. Ancak Sayles'ın festival süresi içinde Malatya'ya gelerek, ödülünü bizzat alacağı kaydedildi.

    Tören, daha sonra sanatçı İlhan Şeşen'in verdiği konserle sona erdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow