hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otizmde umut ışığı

    Otizmde umut ışığı
    expand

    Otizmle mücadelede yeni bir umut ışığı mı doğdu? İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırma, bu hastalığın bebekler henüz 6 aylıkken bile teşhis edilebileceğini ortaya çıkardı. Erken tanı sayesinde hastalığın yavaşlatılabileceği belirtiliyor.

    Çocukta üç yaşından önce başlayan, bir ömür boyu süren ve sosyal etkileşimi derinden etkileyen bir rahatsızlık: Otizm. İlk ve en temel belirtilerinden biri, göz teması eksikliği. Bu yüzden, çocuk belli bir yaşa gelmeden önce hastalığın tanısı çok zor. Ancak, İngiliz biliminsanlarının yaptığı araştırma, bu durumu değiştirebilecek bulgular ortaya koydu.

    Araştırmada, göz teması eksikliğinin henüz anlaşılamadığı daha erken yaşlarda, Otizmin başlangıcı beyin dalgalarıyla ölçüldü. Araştırma 6 ila 10 aylık 104 bebek üzerinde yapıldı. Çocukların yarısı ailede otizm olan yüksek risk grubu, diğer yarısı da düşük risk grubundan seçildi. Çocuklara ard arda resimler gösterildi. Düşük ve yüksek risk taşıyan bebeklerin beyin dalgaları incelendi ve arada büyük bir farkın olduğu belirlendi.

    Biliminsanlarına göre, beyin dalgaları incelenerek yapılan bu araştırmanın güvenilirliği kanıtlanırsa, otizm tanısı çok daha erken yaşta, örneğin bebek henüz 6 aylıkken konulabilecek.  Hastalığın tedavisi olmasa da erken tanı ile ilerlemesi yavaşlatılabilecek. Bu sayede, otistik çocukların yaşam kalitesini artırmak mümkün olacak.

    Otizm dünyada giderek yaygınlaşan ve tedavisi olmayan nörolojik bir hastalık. Dünya genelinde her 150 çocuktan biri otistik.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow