hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte diş kazaları için acil plan!

    İşte diş kazaları için acil plan
    expand

    Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın en sık görülen acil diş kazaları ve yapmamız gerekenleri anlattı. Yalçın, diş kırılması durumunda yaralı bölgenin nazikçe ılık suyla yıkanması gerektiğini söyledi.

    Kanamayı azaltmak için yüze soğuk kompres buz uygulanabileceğini belirten Yalçın, "Çatlak veya kırık dişler, mümkün olan en kısa sürede onarılmalıdır. Eğer kısa sürede tedavi yapılmazsa diş kaybedilebilir. İlk uygulanacak tedavi kanal tedavisi uygulaması olabilir. Bu tedavi ile dişteki hassasiyet giderilir. Çatlak diş minesini veya dentini etkilemiş ve madde kaybı çok fazla ise genellikle en iyi tedavi kuron uygulamasıdır" dedi.

    Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın dişin yerinden çıkması gibi bir acil durum oluşmasında ise şu tavsiyelerde bulundu: "Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen bir durumdur. Erişkinlerde de motor ya da araba kazalarında görülür. Çocuklarda yüz üzerine düşüldüğünde diş tamamen, yani kökünde kırık olmadan tamamen yerinden çıkabilir. Dişin ağızda sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi için, mümkün olan en kısa sürede yuvasına tekrar yerleştirilmelidir. Geçen her dakika, diş kökünde daha çok hücrenin ölmesi demektir. Mümkünse, dişinizi sadece suyla çalkalayın, dişi yerine koyun ve mümkün olan en kısa sürede diş hekimine gidin. Kök, sadece kuronundan tutulmalı ve kurumasına müsaade edilmemelidir. Başarılı olması için reimplantasyonun ilk 30 dakikada yapılması gerekir, ancak iki saate kadar başarı ihtimali yüksektir."

    Yalçın, bu gibi durumlarda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Travma sonucu yerinden çıkan dişi ılık suyla yıkayarak temizleyiniz. Yapılabiliyorsa düşen diş boşluğuna dişi tekrar yerleştiriniz. Ya da süt tükürük ya da soğuk su içinde acil olarak doktorunuza başvurunuz."

    Isırılan Dudak ya da Dil

    Aylin Sezen Yalçın dudak ya da dil ısırılması durumunda yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı: "Kanayan bölgenin üzerine temiz bir parça pamuk veya bezle bastırınız. Soğuk kompress uygulayabilirsiniz. Eğer kanama durmazsa mutlaka bir hastanenin acil bölümüne başvurunuz."

    Çene kırığını nasıl anlarız? Ne yapmalıyız ?

    Trafik kazaları, kavgalarda sıklıkla alt çene kemiğinde kırık meydana gelebileceğini belirten Yalçın, bu tür durumların tam donanımlı, hastane şartlarında muayeneden sonra mutlaka ağız, diş çene cerrahları tarafından tedavi edilmesi gerektiğini hatırlattı.

    Yalçın bu tür durumlar yaklaşık olarak 3- 4 hafta hareketsiz kalınacağını ve 6 ay dikkat ederek kırık yerin iyileşmesinin bekleneceğini söyledi.

    Yalçın şöyle devam etti: "Çocuklarda düşme neticesinde yine alt çene kemiğinde ve sıklıkla alt çene eklem başında kırık meydana gelebilir. Özellikle çene ucuna gelen darbeler çene eklemini kırabilir ve eklem bölgesi röntgen ile kontrol edilmemişse, çoğunlukla gözden kaçar. En önemli belirtisi ağız açmada zorluk ya da ağız açamama, ağız açıldığında çene ucunun bir yöne doğru kaymasıdır. Tedavi edilmezse yüzde asimetriye sebep olur. Tedavisi oldukça zordur. Eklem kırığı tespit edilen durumlarda çene cerrahisi uzmanı ve ortodontist kontrolünde bir tedavi protokolü takip edilmelidir."

    Yalçın bu tür durumlarda yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Sizin veya birinin çenesinin kırıldığından şüpheleniyorsanız, yerinden oynatmayın. Çene, başın üstünden geçecek şekilde çenenin etrafından sarılmış bir mendil, kravat veya havlu ile sabit tutulmalıdır. Şişme varsa, azaltmak için soğuk kompres uygulanmalıdır. Derhal bir hastanenin acil servisine gidin veya diş hekiminizi arayın. Güzel bir hafta dilerim.. Sağlıkla gülümseyin…"
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow