hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağız içindeki stres dişleri aşındırıyor

    Ağız içindeki stres dişleri aşındırıyor
    expand

    Stresin birçok hastalığın ortaya çıkmasında tetikleyici faktör olduğu bilinse de ağız içine olan etkisinden pek söz edilmiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, ağız içindeki stres ortadan kaldırılmazsa diş hasarından çene eklemi sorunlarına kadar birçok soruna neden olacağını bildiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Stres artık hayatımızın vazgeçmek isteyip de bizi terk etmeyen bir parçası… Modern yaşamın getirdiği hız ve telaş her geçen gün daha gergin ve daha stresli olmamıza neden oluyor. Artık stresin birçok hastalığın ortaya çıkmasında tetikleyici faktör olduğu bilinse de ağız içine olan etkisinden pek söz edilmiyor…

    Diş sıkmanın göründüğünden çok daha büyük etkileri olduğuna değinen Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, “Başka şikayetlerle diş hekimine başvurulduğunda dişlerde sıkmaya bağlı hasar oluştuğu görülüyor” diyor. Diş Hekimi Alper Çıldır, bu hasarın bazen başlangıç düzeyin, bazen de ilerlemiş düzeyde olduğu için çok büyük tedaviler gerektirebildiğinin altını çiziyor.

    Hasarın oluşması yıllar alabiliyor

    İlk tepkinin dişle dişetinin birleştiği düzeyde yani dişin boyun kısmında oluştuğunu belirten Diş Hekimi Alper Çıldır,  “Kama defekti olarak adlandırılan bu durumda, dişle dişeti arasında tırnak girecek kadar bir boşluk oluşuyor ve duyarlılık başlıyor. Ardından dişte aşınmalar, kırılmalar meydana geliyor. Diş minesi kalkarak altındaki, daha yumuşak olan dentin tabakası ortaya çıkıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğanın dengesini bozmadan tedavi edilmeli

    Dişlerini sıkan bir hastanın ağız yüksekliği düştüğünde, azı dişlerine basit dolgular yaparak öndeki dişlerin sıkılmasını engellemeye çalışmanın doğru bir tedavi yaklaşımı olmadığını belirten Diş Hekimi Alper Çıldır, “Isırma eylemi, dişlere yaklaşık 200-300 kilogramlık bir kuvvet uyguluyor. Kişi bu kuvveti sürekli azı dişlerine uygulayınca ciddi baskılar oluşuyor ve bu dişler de zarar görüyor. Bu nedenle, doğanın dengesini bozmadan tedavi etmek gerekiyor. Ayrıca kişinin alt ve üst çene kapanışını değiştirmemesi de önem taşıyor” diyor.

    Hastaların dişlerini sıktığının farkına vardıktan sonra kendini bu hareketi yaparken yakaladığını belirten Diş Hekimi Alper Çıldır, “bu aşamada eşinin ya da birlikte yaşadığı kişilerin gece birkaç kez hastanın dişlerinde gıcırdama olup olmadığını dinlemesi tanıyı kolaylaştırabiliyor” diyor.

    Gece koruyucusu plak kullanılıyor

    Aşınma yeni başlamışsa ilk başvurulacak yöntemlerden birinin gece koruyucusu (night guard) kullanmak olduğunu ifade eden Diş Hekimi Alper Çıldır,  bu yöntemi şöyle anlatıyor:

    “2 milimetre kalınlığında, doku dostu bir malzeme ile üst çeneye uygun plak hazırlanıyor ve hasta geceleri bu plağı takıyor. Ayrıca klinik ortamda sık aralıklarla yüzeysel olarak tekrarlanan fluoridli jel uygulamaları ile dişlerin güçlenmesi ve aşınmaya bağlı diş duyarlılığının giderilmesi sağlanıyor. Hastanın ağzında üç-dört taneden fazla, büyük dolgu varsa “Inlay” denilen, porselen esaslı, aşınmayan ve laboratuvarda ölçüye göre hazırlanan parçalar dolgunun yerine yapıştırılıyor. Ağızdaki stresin yansımasını bu porselen dolgular karşılıyor ve aşınmayı durduruyor. Ancak dişler aşındığı için, tüm dişlere bu şekilde dolgu yapmak gibi bir yaklaşım söz konusu olamıyor.“

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha ileri vakalarda ise üst veya alt dişleri, bazen her ikisini de tamir etmek gerektiğini belirten Diş Hekimi Alper Çıldır, “Aşınan yüzeyler porselenle tamir ediliyor, bazıları da kesilip kaplanıyor. Bu parçalar ağız yüksekliğinin hesaplanmasıyla, yıllarca aynı kalacak şekilde stabil hale getiriliyor” diyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow