hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hacettepe Üniversitesi akredite oldu

    Hacettepe Üniversitesi akredite oldu
    expand

    Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) İcra Komitesi, 27 Haziran 2011'de akreditasyonunu iptal ettiği Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Doping Kontrol Merkezi'nin yeniden akredite edilmesini oy birliğiyle kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 4 Kasım Pazar günü Kanada'nın Montreal kentinde toplanan WADA İcra Komitesi, Türkiye'nin yaptığı akreditasyon başvurusunu oy birliğiyle kabul etti. Komite, akreditasyon işlemlerinin de öncelikli olarak görüşülmesini kararlaştırdı. İcra Komitesi'nin aldığı bu kararın ardından merkezin, 3 ay içinde faaliyetlerine başlamasının planlandığı ve ayrıca Mersin'de yapılacak Akdeniz Oyunları'nda aktif görev yapacağı kaydedildi.

    Açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın, Hacettepe Üniversitesi ile yürütülen görüşmeler sonunda 3 milyon liralık bütçe ile merkezin yeniden faaliyetlerine başlamasına karar verdiği ve WADA'ya yeniden akreditasyon için derhal başvuruda bulunulmasını sağladığı belirtildi.

    -Akreditasyon iptali-

    Açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi'nin, WADA akreditasyonunu, 16 Şubat 2011'de Fenerbahçeli basketbolcu Diana Taurasi'den aldığı numunelerde yaptığı hatalı analiz sonucu 27 Haziran 2011 tarihinde kaybettiği ifade edildi.

    Bakanlık açıklamasında, şu bilgilere yer verildi:

    "WADA İcra Komitesi'nin aldığı bu kararın ardından Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi, 3 aylık bir deneme süresi sonunda yeniden akredite olacak ve merkez, 17. Akdeniz Oyunları'nın yapılacağı 20 Haziran 2013'te numune alarak incelemelere başlayabilecek. Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Doping Kontrol Merkezi'nin akreditasyonunun iptal edilmesi sebebiyle 27 Haziran 2011 tarihinden beri Türkiye'den alınan numuneler Atina'daki merkezde inceleniyordu.

    Bakan Kılıç'ın çabaları sonucu Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Doping Kontrol Merkezi'nin tüm ekipmanı da yenilenmiş oldu. Merkeze 1 milyon liralık yeni cihaz alımı yapıldı. Diana Taurasi'den alınan numunelerde hatalı sonuç çıkmasına sebep olan solüsyonların tamamı da yenilendi. Yılbaşına kadar merkezdeki tüm eksiklikler giderilmiş olacak.

    Bakan Kılıç, dünyanın en büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın yanı sıra Avrupa Futbol Şampiyonası'na talip olan bir ülkenin WADA standartlarında bir doping merkezine sahip olamama ayıbını ortadan kaldırmak için son aşamaya geldiklerini ifade etti."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow