hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Çelik miğfer" Almanya'yı gerdi!

    Çelik miğfer Almanyayı gerdi
    expand

    Almanya yardımcı koçu Hansi Flick, Portekiz maçında Cristiano Ronaldo'nun frikiklerine karşı çelik miğfere ihtiyaçları olduğu yönündeki açıklaması için özür diledi. Flick'in özrünün nedeni ise Almanca'da "Stahlhelm" denilen bu miğferlerin Yahudiler tarafından Naziler'in simgesi sayılması.

    Almanya ile Portekiz, Euro 2012'de B Grubu'nda cumartesi günü Lviv'de karşı karşıya gelecek.

    Maçla ilgili görüşlerini açıklayan Almanya yardımcı koçu Hansi Flick, Cristiano Ronaldo'nun frikiklerine karşı oyuncularının çelik miğfere ihtiyacı olacağını söylemişt.

    Ronaldo'nun ölü toplara çok kuvvetli vurduğunu dile getiren Flick, riski en aza indirmenin yollarını aradıklarını belirtmişti.

    Flick, Ronaldo'nun şutlarına karşı önlem alacaklarını belirterek ceza sahasının 20, 25 hatta 30 metre civarında Ronaldo'yla bire bir kalan oyuncularının çok zekice kararlar alması gerektiğini de sözlerine eklemişti.

    Ancak Flick açıklamasından dolayı özür dilemek zorunda kaldı.

    Stahlhelm, Naziler'in simgelerinden sayılıyor

    Hansi Flick'in özür dilemesinin nedeni ise çelik miğfer için kullandığı Almanca "Stahlhelm" kelimesinden kaynaklandı. Stahlhelm kelimesi Alman askerlerin dünya savaşlarında kullandığı miğfer için kullanılıyor. Bu miğfer Yahudiler tarafından Naziler'in yani Nasyonal Sosyalizm'in simgesi olarak görülmüş ve antipropagandası yapılmıştı.

    Aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı'ndaki başarısızlığın ardından ortaya çıkan paramiliter bir organizasyona da Stahlhelm adı veriliyor.

    "Stahlhelm, Bund der Frontsoldaten" adı verilen örgüt Weimar Cumhuriyeti'nde I. Dünya Savaşı yenilgisinden sonra ortaya çıkan pek çok paramiliter örgütlerden biriydi. Örgütün kurucuları Theodor Duesterberg ve Franz Seldte'ti.

    Stahlhelm, 1918 yılı sonunda kısmen Franz Seldte tarafından Magdeburg kentinde kuruldu. Bu örgüt milliyetçi ve anti-Weimar görüşçülerinin bir toplanma noktası oldu.

    Organizasyon kapsamında önceki imparatorluk rejimine doğru odaklı bir dünya görüşü hakimdi. Örgüte Yahudi asıllı gazilerin kabul edilmemesi sonucu ayrı bir Reichsbund Jüdischer Frontsoldaten örgütü kuruldu. 500 bin üyesi ile 1930 yılında Stahlhelm, Weimar Almanyası'nın en büyük paramiliter örgütü oldu.

    Polonya'daki Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen Alman Nazi doktor Josef Mengele de bu örgütten çıkmaydı.

    Flick özür diledi

    Flick açıklamasında "Talihsiz yorumumun yarattığı iritasyon için özür dilerim. Bu sadece bir hataydı, böyle bir etki yaratmaması gerekiyordu. Sportif olaylar için askeri kelimeler kullanmak benim tarzım değil" dedi.

    Flick, "Basın toplantısındaki açıklamamam için özür diliyorum. Kendime kızıyorum çünkü bu tür konularda biz çok duyarlıyız" dedi.

    Mertesacker'in durumu

    Bu arada sakatlığı bulunan defans oyuncusu Per Mertesacker'in durumunun iyi olduğu belirtildi.

    Şubat ayından bu yana tedavi gören Mertesacker birkaç hafta önce antrenman yapmaya başlamıştı.

    Oyuncunun durumuyla ilgili az da olsa hala şüphelerin olduğu belirtilirken oyuncunun oynayıp oynamayacağı konusunda son kararı Löw verecek.

    Almanya Portekiz maçında Philipp Lahm'ı sol kanatta oynatacağını daha önce açıklamıştı. Lahm'ın asıl bölgesi olan sağ kanatta ise Boateng ya da Bender oynayacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow