hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiçek'ten yeni Anayasa mesajı

    Çiçekten yeni Anayasa mesajı
    expand

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirirken, "İnşallah bu yolu, yolculuğu 2012'nin sonunda olumlu bir şekilde sonlandırmayı hedefliyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiçek, aralarında TOBB'un da bulunduğu sivil toplum örgütlerince oluşturulan anayasa Platformu'nun "Türkiye konuşuyor" toplantılarının TOBB ETÜ Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen pilot uygulamasına katıldı.

    Toplantının açılışında konuşan Çiçek, sözlerine kendisinin ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin toplantıya konuşmak için değil, daha çok katılımcıların düşüncelerini dinlemek üzere geldiğini söyledi.

    Katılımcıların ne istiyorlarsa, neyi düşünüyorlarsa anayasaya ilişkin düzenlemelerde nelerin yer almasını istiyorlarsa bunları rahatlıkla ifade etmeleri gerektiğini belirten Çiçek, " Biz sizlerin adına, milletimiz adına böyle bir hizmeti, böyle bir görevi yerine getirmiş olacağız" dedi.

    Anayasanın toplumun, milletin, devletinden beklentileri anlamına geldiğini belirten Çiçek, şöyle konuştu:

    "Bu beklentileri, sizin açıkça ortaya koymanız lazım. bu platform zaten bu maksatla düzenlenmiş bir platformdur ve Türkiye'nin bir çok yerinde de yapılacaktır.

    Hepimizin kabul ettiği bir şey var o da şudur; 30 yıllık yürürlükte bulunan bu anayasa, 30 seneden beri en başka bugün bu platformu düzenleyen kuruluşlarımız olmak üzere toplumun her kesiminden değiştirilmesi gerektiği, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu pek çok defa, müteaddit defalar vurgulanmıştır. Siyaset kurumu bu talebi maalesef bugüne kadar şu veya bu sebeplerle gerçekleştiremedi, ancak kısmi değişiklerle vaziyeti kurtarmaya çalıştı. Bu anayasanın milletimize, toplumumuza değişen ihtiyaçlarımıza baktığımızda dar geldiği ortada. Bunun en somut örneği, 30 yıllık süre içinde 17 defa değiştirilmiş olmasıdır. Bu da şunu gösteriyor ki her 13-14 ayda bir Türkiye'nin gündemine bir anayasa konusu gelmiş. En temel yasada her 13-14 ayda bir değişiklik gündeme geliyorsa o zaman bu ülkede hukuk istikrarını buna bağlı başka istikrarı sağlamak da mümkün değildir. "

    Anayasa Platformunu oluşturan kuruluşların da daha önce ifade ettiği yol ve yöntemle, Meclis'te gurubu bulunan partilerin bir yola çıktığını ifade eden Çiçek, "İnşallah bu yolu, yolculuğu 2012'nin sonunda olumlu bir şekilde sonlandırmayı hedefliyoruz. Bu bizim çabamızdır, gayretimizdir, inancımızdır ve milletimize karşı da mutlaka yeni bir anayasayla 2012 yılını taçlandırmamız gerekiyor. Siyaset kurumunun görevidir bu diye düşünüyoruz" dedi.

    Bu süreçte, desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

    "Bir Anayasa yapıldıktan sonra tekrar başa dönüp, bir 30 sene daha anayasal konuları tartışmak istemiyoruz. onun için kim ne söyleyecekse bugün söylemeli, bu günlerde söylemeli ve bu işi bu sene bitirmeliyiz. Aksi taktirde 'bu anayasayı bu siyaset kurumu değiştiremez, bu Meclis anayasa yapamaz' tarzında demokrasiye yeteri kadar inanamayan, Meclis'e yeteri kadar güvenemeyen kesimleri memnun etmemek adına bu işi mutlaka bu dönem başarmak durumundayız. Onun için bu toplantı bizim açımızdan gerçekten çok faydalı olduğuna inandığımız bir toplantı olacak. bu organizasyonu yapanlar Türkiye'nin aşağı yukarı 40-45 milyonu ile doğrudan muhatap olan kesimdir. Bu önem arz ediyor. Katıldığınız için teşekkür ediyorum, şimdiden ne söyleyecekseniz eyvallah, başımızın üstüne... Bu sürecin başarılı olmasını ve 2012 yılının anayasa yılı olmasını temenni ediyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow