hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dargeçit vahşetini kazdılar

    Dargeçit vahşetini kazdılar
    expand

    Mardin'in Dargeçit ilçesinde Diyarbakır özel yetkili savcılığının talimatı ile 1995 yılından bu yana kayıp olduğu iddia edilen 6 kişi için kazı yapıldı.

    AA muhabirinin Dargeçit Cumhuriyet Savcısı Şükrü Aslan'dan aldığı bilgilere göre, Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995'te 2 öğretmenin terör örgütü tarafından öldürülmesi üzerine Jandarma tarafından 2-6 Kasım 1995 tarihlerinde gözaltına alındıkları iddia edilen, Abdullah Olcay (20), Süleyman Seyhan (57), Mehmet Emin Aslan (19), Nedim Akyön (16), Abdurrrahman Coşkun (21), Davut Altınkaynak (13) ve Seyhan D'nin (14) yakınlarının, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunması ve alınan ifadeleri doğrultusunda Diyarbakır özel yetkili savcılığının talimatı ile Ilısu Barajı yolundaki Bağözü köyünde kazı yapıldığını söyledi.

    Aslan, olay yeri inceleme ekipleri, adli tıp uzmanları, güvenlik güçleri, avukatlar ve kayıp yakınlarının hazır bulunduğu kazıda kayıp kişilere ait herhangi bir bulguya ve kemiğe rastlanmadığını, somut bir bilgi geldiğinde Diyarbakır özel yetkili savcılığın talimatı doğrultusunda yeniden kazı yapılabileceğini kaydetti.

    OLAY
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mardin’in Dargeçit ilçesinde, 29 Ekim 1995’te iki öğretmenin PKK tarafından kaçırılıp infaz edilmesine ilişkin ilçe jandarması, 2-6 Kasım 1995’te 57 yaşındaki Süleyman Seyhan ile tamamını yakını akraba ve köylülerden oluşan yedi genci ve çocuğu gözaltına almıştı.

    Bunlardan yalnızca 13 yaşındaki Hazni Doğan bırakılmış; Hazni’nin 14 yaşındaki ağabeyi Seyhan’ın da aralarında olduğu sekiz kişiden bir daha haber çıkmamıştı. O tarihte jandarma, bu kişilerin PKK’ya katıldığını ileri sürmüşse de Süleyman Seyhan’ın başı gövdesinden ayrılmış ve yakılmış haldeki cesedi 3 Mart 1996’da bir köy kuyusunda bulunmuştu. Cesedin ortaya çıkmasından iki gün sonra da İlçe Jandarma’da çalışan Uzman Çavuş Bilal Batırır, kaybedilmişti. Tüm bu bilgiler, Dargeçit Cumhuriyet Savcısı Şükrü Arslan’ın geçen yıl yürüttüğü soruşturma kapsamında ortaya çıkmıştı. Savcı Arslan, altı asker hakkında ‘silahlı örgüt kurma, adam öldürme, öldürmeye azmettirme’ iddiasıyla hazırladığı fezlekeyi, 17 Kasım 2011’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gizli tanık, Boğaözü köyüne gömdük

    Radikal'in haberine göre Doğan Ailesi’nin avukatı Eren Keskin’in verdiği bilgiye göre Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, fezlekede anlatımlarına yer verilen, asker ya da korucu olduğu tahmin edilen gizli tanığın iddiaları doğrultusunda, yedi kayıp gencin cesetlerini bulabilmek için Dargeçit’in Boğazözü köyü yakınlarında bugün kazı yapılması talimatı verdi.

    Gizli Tanık, ifadesinde, yedi kişinin dönemin Dargeçit Jandarma Komutanı Mehmet Tire ile Jandarma Komanda Tabur Komutanı Hurşit İlmen’in emriyle öldürüldüğünü, Korucu köyünde mağaraya atıldıklarını, olayın duyulması üzerine mağaradan çıkarılıp Boğazözü köyü yakınlarında gömüldüğünü ileri sürmüştü. Aynı tanık ayrıca. Uzman Çavuş Bilal Batırır’ın da Seyhan’ın cesedinin yerini bildiğini, bu olaylardan rahatsız olup çevresinde söylediği için jandarma komutanlığının kazan dairesinde yakıldığını iddia etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow