hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kudüs'e sahip çıkacağız"

    Kudüse sahip çıkacağız
    expand

    Katar'daki Kudüs Konferansı'na giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Türkiye olarak Kudüs'e sahip çıkmayı, geçmişimize ve kimliğimize sahip çıkmakla bir görüyoruz" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Katar'ın ev sahipliğinde yarın başlayacak Uluslararası Kudüs'ü Savunma Konferansı'na katılmak üzere özel uçakla Doha'ya gitti. Atalay, hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, "Katar'daki konferansta, Kudüs'ün tarihi, devletler hukuku çerçevesindeki hukuki statüsü ve İsrail işgali altındaki hak ihlalleri, çok geniş bir katılımla tüm yönleriyle ele alınacak" dedi.

    Konferansın amacının uluslararası kamuoyunun dikkatini Kudüs'te olup bitenlere çekmek olduğunu belirten Atalay, "Türkiye olarak Kudüs'e sahip çıkmayı, geçmişimize ve kimliğimize sahip çıkmakla bir görüyoruz. Kudüs, Müslümanlık için olduğu kadar, diğer semavi dinler için de kutsaldır. Halbuki İsrail, izlemekte olduğu politikalarla Kudüs'ün binlerce yıllık Müslüman, Hristiyan ve Filistin tarihini bir hamlede silme çabasındadır" diye konuştu.

    Katar'ın ev sahipliğini yaptığı konferansa sadece Arap ve İslam ülkelerinden değil, hem BM'den hem diğer uluslararası örgütler ile 60 kadar ülkeden siyasetçi, diplomat ve akademisyenin, İslamiye, Hristiyanlık ve Museviliği temsil eden din adamlarının katılması bekleniyor.

    Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Thani, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve BM Ortadoğu Barış Süreci
    Koordinatörü Robert Serry de katılımcılar arasında yer alıyor.

    Konferans, açılış toplantısının ardından dört ayrı komite halinde Kudüs'ün sorunlarının çeşitli boyutlarıyla tartışılacağı paralel oturumlarla devam edecek.

    Konferans çerçevesindeki oturumların konu başlıkları "Kudüs ve Devletler Hukuku", "Kudüs'ün Tarihi", "Kudüs ve İsrail'in Hak İhlalleri", "Kudüs'ün Savunulması ve Korunmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" olarak
    belirlendi.

    Konferans, pazartesi günü yapılacak oturumların ardından yayımlanacak Doha Deklarasyonu ile sona erecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow