hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Komisyon toplantısında yumruklar konuştu

    Komisyon toplantısında yumruklar konuştu
    expand

    Kademeli eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin bugünkü görüşmeleri kavgalı başladı. Hakan Şükür'ün danışmanı, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'a yumruk attı. O anları CNN TÜRK muhabiri Melek Erhan cep telefonuyla kaydetti.

    TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunun, "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerinde milletvekilleri arasında kavga çıktı. Görüşmelere, komisyon üyesi olmayan çok sayıda AK Parti ve CHP milletvekili de katıldı.

    Komisyon Başkanı Nabi Avcı'nın, teklifin 3. maddesi üzerinde görüşmelerin tamamlandığı sözleri üzerine CHP milletvekilleri "Tamamlanmadı" diyerek tepki gösterdi.

    Avcı'nın, teklifin 3. maddesi üzerinde 6 önerge bulunduğunu, bunlardan 4 önergenin aynı içerikte olduğunu söylemesi üzerine CHP milletvekilleri, komisyon başkanlık divanının oturduğu kürsüye doğru yürüdü. CHP'liler, madde üzerinde görüşmelerin tamamlanmadan önergelere geçilmesine karşı çıktı. Bu arada AK Parti ve CHP milletvekilleri birbirinin üzerine yürüdü, kavga eden milletvekillerini araya giren milletvekilleri engellemeye çalıştı. Kavgayı engellemeye çalışırken sinirlenen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın, sandalyeye çıktığı görüldü.

    "Hakan Şükür'ün danışmanı kavgaya karıştı"

    Bazı CHP milletvekilleri, AK Parti'li Hakan Şükür'ün danışmanının, kavgaya karıştığını iddia ederek, üzerine yürüdü. Kavganın uzaması üzerine komisyonun çalışmalarına iki saat ara verildi. CHP Grup Başkanvekili Muherrem İnce, CHP milletvekillerine salondan ayrılmaları çağrısında bulundu.

    Komisyon Başkanı Avcı, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 4 önergenin aynı mahiyette olduğu için birleştirildiğini ancak önerge sahibi olarak CHP milletvekilleri Ali Haydar Öner, Engin Özkoç, Lütfi Baydar ve Nur Serter'e söz vereceğini açıkladı.

    Komisyon Başkanı Avcı, toplantıya ara verdikten sonra grup başkan vekilleriyle kısa süreli bir toplantı yaptı.

    Hakan Şükür: "Danışmanım mağdur"

    Bu arada konuyla ilgili olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür bir açıklama yaptı.

    Şükür, TBMM Genel Kurulunda, temel kanun olarak ele alınan ve kadına karşı şiddete ağır cezalar getiren Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde yerinden söz aldı. Şükür, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladıktan sonra, şunları kaydetti:

    "Bugün komisyonda çok tatsız bir olay yaşandı. Burada bahsi geçen benim danışmanım. Kendisi mağdur durumda, o ağır darbeleri alıp dışarı çıkmasına rağmen dışarda medya önünde sanki mağduriyete uğramışcasına şikayetçi olan arkadaşlarımızın da bu tip siyaset anlayışından uzak olmasını diliyorum" dedi.

    CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Hakan Şükür söz alınca özür dileyeceğini düşünerek umutlandığını ifade etti. Gök, "Çünkü olay sırasında ben de oradaydım. Çıkan tartışmada danışmanı, CHP'li milletvekilini tartaklamıştır. Böyle bir üzücü olay bir parlamenter arkadaşına yönelmişken, hiç yeri olmadığı yerde danışmanını savunması, meslektaşını kötülemesi kadar olağandışı bir hadiseyle karşılaşmadım" diye konuştu.

    CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da "Burası basın toplantısı yapılacak yer değil. Komisyonlarda ne zamandan beri danışmanlar bodyguardlık yapmaktadır" dedi.

    Şükür de yerinden, "Ellerinde gül olan iki danışmanın birini darp etme şansı var mı?" diye sordu.

    Danışman yumruğuna gösterilen tepkiler

    MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısnıda, yaşanan kavgaya ilişkin, "Sayın Komisyon Başkanı, ara vermesi gerekirken bekledi. Sonrasında son derece sert ve kavgaya dönüşen bir olay yaşandı. Kavga büyüdü ve kavganın içerisine milletvekillerine yumruk atan danışmanlar girdi. Özellikle Sayın Hakan Şükür'ün danışmanının bir milletvekiline yumruk atması, yaka paça bir kavga, dövüş içerisinde görülmesi bizi gerçekten üzmüştür. Danışmanlar hakkında gereken bir an önce yapılmalı. Burası fikirlerin, düşüncelerin yarıştığı bir yerdir. Burayı kimse boks ringi veya futbol sahası olarak görmemelidir" dedi.

    Türkoğlu da komisyonu izlemek için toplantıda bulunduğu belirterek, "Çok üzüldüm, tedirgin oldum. Boş zamanlarında milletvekilliği yapan birinin danışmanın bunu yapması son derece üzüntü verici" diye konuştu.

    AK Parti'li Başkan ile Bakan arasında uzlaşmazlık

    Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesini öngören yasa teklifini masaya yatıran Komisyon, 3 günde sadece üç madde görüşebildi. Gergin geçen görüşmelerde, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Alt Komisyon Başkanı AK Parti'li Fikri Işık arasında görüş ayrılığı yaşandı. CHP ise 5 maddelik uzlaşma teklifinden sonuç alamadı.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eğitimde "4+4+4" formülüne ilişkin yasa teklifi için yaptığı çağrıyla yetinilmediği, bir de uzlaşma girişiminde bulunulduğu ortaya çıktı. CHP kulislerinden, 5 maddelik bir öneri metni hazırlandığı, hatta AK Parti'nin de o metne olumlu yaklaştığı haberleri sızdı. Anamuhalefet, "imam hatiplerin orta kısmı açılsın ama sistemle oynamayın, 8 yıllık kesintisiz eğitim sürsün" önerisini götürdü. Ama, uzlaşma çabaları bir yerde kilitlendi, sonuç alınamadı.
     
    Uzlaşmanın sağlanamaması, 3 gündür teklifi tartışan Meclis Milli Eğitim Komisyonu'na da yansıdı. Konuşma süreleriyle başlayan tartışma bir süre sonra din tartışmasına döndü. AK Parti milletvekili Osman Çakır'ın "Biz dindarlar ve siz..." sözleri gerginlik yarattı. Ama asıl sürpriz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Eğitim Alt Komisyonu Başkanı AK Parti milletvekili Fikri Işık'ın fikir ayrılığına düşmesi oldu.

    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, teklifte ilkokul ile ortaokul, ortaokul ile liselerin bir arada kurulmasına yönelik hükmün, binaların yanı sıra müfredatı da bağladığını söyledi. CHP'li milletvekilleri teklifte müfredat ifadesi yok diyerek itiraz etti.
     
    Bakan Dinçer'in, "İlkokul ile ortaokul, ortaokul ile liselerin bir arada kurulmasına yönelik hüküm, binaların yanı sıra müfredatı da bağlar" sözleri üzerine AK Parti'li Fikri Işık, "Farklı yorumlanabilir. Sayın Bakanın görüşlerine katılmıyorum. Teklifin metni bize aittir, bakanlık uygular" dedi.
     
    Daha sonra Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve toplantıya ara verildi.

    Aradan sonra Bakan Dinçer, CHP'li vekillerin ısrarlı soruları üzerine konuya açıklık getirmeye çalıştı. İmam- hatibin ortaokuluna giden bir öğrencinin imam hatip müfredatındaki seçmeli derslerin yanı sıra, temel dersleri de alacağını belirtti.  Dinçer, "Sonra başka bir okula gitmek isterse, gitsin kimse önünü kesmesin" dedi.
     
    Dinçer'in konuşmasının ardından Komisyon Başkanı Nabi Avcı, "kademelerin imkan ve şartlar gerektirdiğinde birleştirilebileceği"ne ilişkin 3. maddenin oylamasına geçti. Verilen aranın ardından uzlaşma sağlandı, madde oylandıktan sonra Komisyon toplantısının 3.gün mesaisi sona erdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow