hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas davası zaman aşımından düştü

    Sivas davası zaman aşımından düştü
    expand

    Sivas davasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi. Kararın ardından protesto gösterisi yapan gruba polis müdahale etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, avukatların son beyanlarının dinlenmesinin ardından karar açıklandı. 

    Mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ'ın ölmeleri; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi. Kararın ardından protesto gösterisi yapan gruba polis gaz ve copla müdahale ediyor.

    İstanbul'da ilk protesto avukatlardan

    Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine İstanbul'da ilki tepki avukatlardan geldi. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde davanın zaman aşımından düşürülmesini ve Ankara Adliyesi önünde yapılan protestoya polisin müdahalesini protesto ettiler. Eyleme Sivas Divriği Kültür Derneği üyeleri de destek verdi.

    Taksim'de 5 bin kişi yürüdü

    Madımak Oteli'nde 35 kişinin yanarak ölmesine ilişkin davanın zaman aşımına uğraması Taksim'de protesto edildi.

    Yaklaşık 5 bin kişinin toplandığı eylemde AKP aleyhine sloganlar atıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BDP, DHF, ESP, EMEP, Halkevleri, ÖDP, SDP, TKP, KESK, Divriği Kültür Derneği, Alibeyköy Dersimliler Derneği ve Kangal Dernekler Federasyonu gibi birçok sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisinin de bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi, Taksim Meydanı'ndan Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

    "Katil devlet hesap verecek", ve "Sivas'ta yakanlar AKP'yi kuranlar" sloganları atan grup, Madımak Oteli'nde hayatının kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı.

    Grup açıklamanın ardından tekrar Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Burada toplanan grup olaysız şekilde dağıldı.

    İzmir'de protesto yürüyüşü düzenlendi

    Sivas olaylarına ilişkin 7 sanık hakkındaki davanın zaman aşımından düşmes, İzmir'de protesto edildi.

    KESK, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerince oluşturulan İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu tarafından düzenlenen eyleme katılanlar, "İnsanlık suçları zaman aşımına uğratılamaz" pankartının arkasında sloganlar eşliğinde Konak Metro İstasyonu'ndan Konak Meydanı'na yürüdü.

    KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, yaptığı açıklamada, Sivas olayları davasının, "Hukuk kuralları ayaklar altına alınarak' sonuçlandırıldığını iddia etti.

    Sağlam, şunları kaydetti: "Herkesi, bu vahşetin üstünü örtmeye çalışanlardan hesap sormaya çağırıyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar, zaman aşımına uğratılamaz. Sivas katliamı davası, sadece Alevilerin değil, tüm insanlığın davasıdır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Grup, açıklamanın ardından dağıldı.


    İZLE: SİVAS'TA NE OLMUŞTU? 

    FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNE TIKLAYIN!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow