hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muş'ta 5 büyüklüğünde deprem!

    Muşta 5 büyüklüğünde deprem
    expand

    Saat 13.35' te Merkez üssü Muş'un Bulanık ilçesindeki Sultanlı olan 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin üssü Sultanlı köyünde birçok ahır yıkıldı, evler hasar gördü. Muş Valisi, "Şu ana kadar can kaybı yaşanmadı" dedi.

    Muş'ta, orta şiddetli deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, merkez üssü Muş'un Bulanık İlçesi'nde saat 13.35'te meydana gelen depremin büyüklüğü 5,0 olarak ölçüldü.

    Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, depremin meydana geldiği Bulanık bölgesinin birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını, ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olmasının beklenmediğini bildirdi.

    Can kaybı yok

    Muş Valisi Ali Çınar, depremin ardından ilk belirlemelere göre, can kaybı olmadığını bildirdi.

    Çınar, şu bilgileri verdi:

    "Deprem nedeniyle Bulanık merkez ve bağlı köylerde bazı evlerde hafif hasar ve çatlaklar meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Muhtemelen ihtiyaçların tespit ve gereken yardımların sağlanması için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Kızılay ekipleri ve İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri bölgeye gönderilmiştir."
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sultanlı köyüne giderek incelemelerde bulunan Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez de, Bulanık ilçe merkezinde bazı binalarda çatlaklar olduğunu belirterek, "Rüstemgedik Beldesindeki bir okulda da çatlak var. Bunun dışında Sultanlı köyündeki evlerde çatlaklar var. Can kaybımız yok, ancak hafif sıyrıkları olar bir kaç vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın tedavileri ambulanslarımızda yapılıyor. Yıkılan ahırların alında kalan 3-5 hayvanımız telef oldu. Onun dışında ön incelemelerimizi yapıyoruz. Muş'tan gelecek teknik ekip de daha sonra hasar tespitini yapacak" dedi.

    Bulanık Belediye Başkanı Ziya Akkaya da, yoğun bir kar yağışı olduğunu ve kar kalınlığının da 70 santimetre civarında olduğunu dile getirdi.

    Akaryakıt istasyonunda patlama

    Bu arada, depremin ardından kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki bir akaryakıt istasyonunda patlama yaşandı.

    Muş- Bitlis karayolu üzerindeki Şekerfabrikası yanındaki bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen patlamada Ömer Özay isimli bir çalışan ağır yaralandı.

    Ambulansla Muş Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Ömer Özay tedavi altına alındı. Vücudunda yanıklar oluşan Özay'ın sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi.

    İtfaiye Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü akaryakıt istasyonunda söndürme çalışmasına başlarken, jandarma ekipleri de yeni bir patlamaya karşı vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı.

    Akaryakıt istasyonu sahibi Cezmi Özay, depremle birlikte patlamanın meydana geldiğini belirterek, “Depoya giden borularda patlama meydana geldi. Bir anda ortalığı alevler kapladı. Bu sırada işyerinde çalışan yeğenim yaralandı. İşyerinde de maddi hasar meydana geldi. Yangın hala söndürülemedi" dedi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kızılay afet müdahale ekibi ve çadır ile battaniye gönderdi

    Öte yandan, Türk Kızılayı depremin olduğu bölgeye afet müdahale ekibi ile birlikte çadır ve battaniye gönderdi. Kızılay Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, Bulanık'taki depremden sonra ilk etapta 6'sı genel maksatlı 47 çadır, 2 bin battaniye, 300 paket muhtelif gıdayı bölgeye ulaştırdıklarını bildirdi.

    4.0 büyüklüğünde artçılar beklenebilir

    Muş ve yakın çevresinin Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu kesiminde yer aldığını, genel olarak bölgede çok sık aralıklarla olmasa da tahripkar depremler meydana geldiğini anlatan  Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, "Bölgedeki yapı stoku da dikkate alındığında orta büyüklükteki depremler, özellikle kaynağa yakın köyler ve yığma taş ile kerpiç binalarda hasara, kısmen de olsa yıkıma, yaralanma ve can kaybına neden olabilirler. Bu büyüklükte bir depremden sonra yerel büyüklüğü yaklaşık 4.0 civarında artçıların olması beklenmelidir" dedi.

    Kalafat, "Bu ise özellikle hasar görmüş yığma kerpiç binalarda hasarın artmasına, bazen yıkıma neden olabilir. Bu yüzden yörede yaşayan vatandaşlarımızın tedbirli ve bilinçli olması gerekmektedir" diye konuştu.

    Doğan Kalafat, depremden sonraki süreçte bölgede hafif şiddette 4 artçı deprem meydana geldiğini de bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow