hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şam Büyükelçisi Türkiye'de

    Şam Büyükelçisi Türkiyede
    expand

    İç karışıklıkların yaşandığı Suriye'de Şam Büyükelçiliği'nin kapatılma kararının ardından ayrılıp Lübnan üzerinden feribotla yola çıkan Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile birlikte 27 kişilik büyükelçilik kafilesi Mersin Limanı açıklarına ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir hafta önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden denize açılan Fergün Denizcilik şirketine ait 'Caroline' adlı deniz feribotu Beyrut Limanı'na demirledi. Suriye'den 15 araçla ayrılan 27 kişilik büyükelçilik kafilesi de karayolu ile Lübnan'a geçip, feribota bindi.

    Dün akşam saat 18.00 sıralarında Beyrut Limanı'ndan demir alan feribot, saat 09.00 sıralarında Mersin Limanı açıklarına geldi.

    Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, limana demirleyen feribotta Önhon ve beraberindekilerle görüştü. Büyükelçi Önhon, işlemlerin ardından feribottan indikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yolculuklarının dün akşam başladığını ve gayet rahat geldiklerini söyledi.

    Önhon, Şam'daki son durumla ilgili bir soru üzerine, "Şam'da yaşananlar basından da izlediğiniz gibi. Suriye ile olanlarla ilgili çok fazla bir şey söylemek doğru değil. Bu konuda çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Tek söylemek istediğim şey, biliyorsunuz büyükelçilik faaliyetlerimizi geçici olarak askıya aldık, geri döndük" diye konuştu.

    Büyükelçi Önhon, "operasyonla kurtarıldıkları" yönündeki iddialara ilişkin soru üzerine de "Operasyon... Yani Lübnan'a geldik, buradan da gemiyle Türkiye'ye intikal ettik" dedi.

    Önhon, "büyükelçilik binasını en son kendisinin terk ettiği" yönündeki soruya "Evet. Bütün arkadaşlarımız sağ salim geldik. Önemli olan bu" yanıtını verdi.

    Suriye'de haber alınamayan iki Türk gazeteciyle ilgili soru üzerine de Önhon, "O konuda tüm girişimlerimizi yaptık. Devam ediyoruz. Buraya gelmemiz konuyu takip etmediğimiz anlamına gelmez. Takip etmeye devam ediyoruz. Halep Başkonsolosluğumuz açık, faaliyetini sürdürüyor" dedi.

    Büyükelçi Önhon, neden deniz yolunu tercih ettiklerinin sorulması üzerine, "Karayolu güvenli değil. Havayoluyla da gelemedik. En uygun yöntem buydu ve bu şekilde geldik" diye konuştu.

    Önhon, limandaki yolcu salonunda bir süre bekledikten sonra beraberindekilerle feribottan indirilen araçlarla limandan ayrıldı. Önhon ve beraberindekilerin Ankara'ya hareket ettiği bildirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow