hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hırsızlığa yeni cezalar...

    Hırsızlığa yeni cezalar...
    expand

    Emniyet Genel Müdürlüğü, hırsızlık cezalarının daha caydırıcı hale gelmesi için hazırlanan raporda dikkat çekici önerilerde bulundu. Suç işleyene elektronik kelepçe takılması, hırsız çocuğun velayetinin devlete verilmesi gibi önerilerin yer aldığı rapora göre, ceza oranı ya da mağduriyet belirlenirken altın fiyatları baz alınacak.

    Emniyet, hırsızlık suçlarını inceledi, cezalardaki caydırıcılığı arttırarak suçun önleneceği sonucuna vardı.

    Bunun için Asayiş Daire Başkanlığı'nda hazırlanan rapor, mevzuat düzenlemesi için hukuk müşavirliğine gönderildi.

    Emniyetin önerileri bugüne kadar görülmemiş bazı ayrıntıları içeriyor.

    Çalışma bugünkü haliyle uygulamaya geçerse, hırsıza çaldığı malın değeri oranında ceza verilecek. Pahalı otomobil çalanlar 7 yıla kadar ceza alabilecek. Hırsızlığı meslek haline getirdiği belirlenenler elektronik kelepçe ile takip edilecek. Suç ilk kez işlemiş olsa bile teknik takip başlatılabilecek. Üçüncü kez hırsızlıktan yakalanan bir çocuğun velayeti aileden alınıp devlete verilecek.

    Polis, hırsızlık mağdurları arasında yaşlılar ve kadınların ilk sırada yer aldığını belirledi. Bu nedenle mağdur, emekli maaşını çekmek için bekleyen ya da hastanede olan yaşlı bir kişiyse cezanın arttırılması önerildi.

    Emniyetin raporuna göre, mağdurların zararı Merkez Bankası'nın altın değerine göre belirlenecek. 50 gram altın çalındığında hırsıza verilecek ceza 2 ila 5 yıl olurken, 100 gram altının cezası 3 ila 7 yıl olacak.

    Ceza oranında mağdurun maddi durumu göz önüne alınacak. Amaç, hırsızlığın yarattığı etkiyi hesaba katmak ve hakimin taktir yetkisini kullanmasını sağlamak. Mağdurun zararını karşılayamayan hırsız kamuda zorunlu çalışmaya tabi tutulacak, zarar bu yolla karşılanacak.

    Hırsızlıkta 18 yaşından küçükler için ceza indirimi yapılmaması da Emniyet'in önerileri arasında.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow