hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mahmud Abbas CNN TÜRK'e konuştu

    Mahmud Abbas CNN TÜRKe konuştu
    expand

    Hamas ve El Fetih Filistin'in uzlaşmaya çalıştığı iki grup. Hala alınacak yol olsa da görüşmeler olumlu gidiyor. El Fetih lideri, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas "Hamas'ın istediği, Filistin Kurtuluş Örgütü görüşmeleri yapsın, biz bu görüşmeleri Filistin halkına arz edelim" diyor. Dünya Ekonomik Forumu'nda Başbakan Erdoğan ile açılışı yapacak Filistin lideri, forum öncesi CNN TÜRK'e konuştu...

    Hamas ve El Fetih. Filistin'in uzlaşmaya çalıştığı iki grup. Hala alınacak yol olsa da, görüşmeler olumlu gidiyor.

    El Fetih lideri, Filistin Devlet Başkanı bir kez daha İstanbul'da... Dünya Ekonomik Forumu için forum açılışı öncesi CNN TÜRK'e konuştu.

    Abbas, ileride bir hükümet kurulursa, Hamas ve El Fetih arasında "İsrail ile masaya oturma" konusunda görüş ayrılığı olmadığı söyledi:

    "Filistin Kurtuluş Örgütü'dür İsrail ile görüşmeleri yapan, Filistin hükümeti değildir. Aslına bakarsanız Hamas  da 67 sınırlarında bir Filistin hükümeti istiyor, biz de. Söylemde görüş ayrılığı yok.Hamas'ın istediği şu, biz görüşmeleri yapalım, Filistin halkına arz edelim, Filistin halkı 'evet' ya da 'hayır' desin."

    Ama o noktaya gelinceye kadar, Filistinli gruplar hükümetin kurulması için uzlaşmak zorunda. Nüfus sayımı ve seçim takviminin belirlenmesi konusunda kurulan komisyon çalışıyor.

    Filistin'in uzlaşısı için müzakereler ise çoğunlukla Kahire'de yürüyor.

    Ancak Mısır'da da cumhurbaşkanlığı süreci ilerliyor. Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi ve bağımsız aday Ahmet Şefik yarışıyor.

    Mısır'daki sonucun etkisi...

    Peki Mısır'daki sonuç, Filistin davasını nasıl etkiler?

    Abbas, "Her şeyden önce ben Filistinliyim, Mısırlı değilim. Benim hangi başkanın Mısır'ın başında olduğunu görme yetkim, salahiyetim ve isteğim olamaz. Ben Mısır halkının seçtiği başkan ile çalışırım, beraber teşrik-i mesai yaparım" dedi.

    Abbas bu mesajları, Dünya Ekonomik Forumu açılışı öncesinde verdi. Forumun İstanbul'da olmasını ve beklentisini de CNN TÜRK'e anlattı:

    "Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışı tamamıyla haklıydı. Davos'ta çalışanlar İstanbul'da hem özür dilemek istediler, hem de demek istediler ki, 'siz bizi bırakırsanız, biz sizi bırakmayız, biz size geldik'. Bu forumda biz  davamızı anlatmayı da istiyoruz tabii ki."

    Gazze'nin yeniden yapılandırılması konusunda bu forumun bir zemin teşkil edebileceğine inanıyor Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas...
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow