hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye-Suriye sınırındaki yangın kontrol altında

    Türkiye-Suriye sınırındaki yangın kontrol altında
    expand

    Suriye'nin Lazkiye kentinde dün sabah çıkan, Türkiye tarafına sıçrayan orman yangını kontrol altına alındı.

    Antakya Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, dün başlayan ve Türkiye tarafına sıçrayan yangına 4 dozer, 1 greyder, 30 arazöz, 3 helikopter ve 1 uçakla müdahale edildiğini söyledi.

    Kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Harbi, şöyle konuştu:

    "Bu yangın 5 noktadan Suriye topraklarından ülkemiz topraklarına sıçrayan bir yangın mahiyetindeydi. Zaman zaman hava araçlarımızın sınır ihlali yapmaması noktasında Suriye makamlarının uyarıda bulunduğu şeklinde bize bilgi ulaştı.

    Onun üzerine daha dikkatli olmaya çalıştık. Ancak 5 noktada kuvvetlenip sınırı aşarak Türkiye'ye sıçrayan yangın, çalışma arkadaşlarımızın gayreti, bölge müdürlüğümüzün, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'in desteğiyle kontrol altına alındı."

    Yaklaşık 10 hektar kızılçam ormanının zarar gördüğü yangının ülke toprakları için ciddi bir tehlike oluşturmadığını belirten Harbi, şunları kaydetti:

    "Yangın tamamen kontrolümüz altında. Zaman zaman rüzgarın etkisiyle ufak tefek parlamalar oluyor. Onlara da ekiplerimiz müdahale ediyor. Ekiplerimiz soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Kızılçat köyü muhtarımız ve sakinleriyle görüşmemiz neticesinde birkaç gündür Suriye tarafında çatışmalar olduğu ifade edildi.

    Bu zannediyorum izli mermi neticesinde bir silahlı çatışma sonucunda meydana gelen bir yangın. Ancak bugün ekiplerimizin şahit olduğu birkaç olay var. Suriye tarafından sınır hattı boyunca ormanları ateşe vererek giden 2 kişinin varlığından söz edildi. Bunlar ekiplerimiz tarafından görüldü ancak müdahale etme şansımız yoktu çünkü Suriye sınırındaydı. Sınırda tedbirlerimizi aldık.

    Hemen tel hattından müdahale ederek o yangınları da söndürdük. Yangınlarla tahmin ettiğim kadarıyla muhaliflerin kampı hedef alınıyor. Suriye'deki olaylar malum. Özellikle
    Özgür Suriye Ordusu sınıra yakın bölgelerde kamplar oluşturmuş, en azından öyle söyleniyor. Sınır hattımız boyunca devam eden 11 orman yangınının bu muhaliflerin
    kamplarının civarında olduğunu tespit ettik. Sınıra yakın Suriye topraklarında ciddi orman yangınları var ancak bunlar sınırdan 1-1,5 kilometre içerde. Kızılçat köyü hariç bizi tehdit eden yangın söz konusu değil. Kızılçat'taki yangını gerek sınır birliklerimiz gerekse devriyelerle takip ediyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow