hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnsan Hakları Kurumu kuruluyor

    İnsan Hakları Kurumu kuruluyor
    expand

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, tartışmalı geçen toplantının ardından Türkiye İnsan Hakları Kurumu kurulmasına ilişkin tasarıyı kabul etti.

    Komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı.

    Zaman zaman tartışmaların yaşandığı toplantıda tasarı, müzakerelerin ardından kabul edildi.

    Kurum özel bütçeli olacak

    Kurum, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli olacak.

    Başbakanlıkla ilişkili olacak Kurumun merkezi Ankara'da bulunacak. İnsan hakları alanında çalışmalar yapan; STK'lar, sendikalar, sosyal
    ve mesleki kuruluşlar, akademisyenler, avukatlar, basın mensupları kurul üyesi olabilecek kişileri yazılı olarak teklif edebilecek.

    Kurumun 2 üyesi Cumhurbaşkanı'nca, 7'si Bakanlar Kurulu'nca, 1'i Yükseköğretim Kurulu'nca, 1'i de baro başkanlarınca seçilecek.

    Tartışmalar

    Zaman zaman karşılıklı seslerin yükseldiği bir atmosferde gerçekleşen komisyon toplantısının başında, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in sabah Komisyon Başkanı ve üyelerine verdiği kahvaltıya atıf yaparak, CHP'li üyelere, "Kahvaltıda eksikliğinizi hissettik" dedi.

    CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Milletvekillerinin tutuklu olduğu bir ortamda böyle bir davette bulunmayı, onlara saygısızlık olarak telakki ettik ve o yüzden katılmadık" yanıtını verdi.

    AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in, "Muhalefetin eksikliği her zaman hissediliyor" sözlerini ise salonda bulunanlar gülerek karşıladı.

    "Görüşmedeki olumlu hava buraya da yansısın"

    Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün de "Dün iyi başlamadık ama Sayın Başbakan ve Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı görüşmedeki olumlu havanın buraya da yansımasını istiyoruz" dedi.

    AK Parti'li milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı'na da kurul üyesi seçme hakkı verilmesine ilişkin önergesi tartışmaya neden oldu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile CHP'li Gök tartıştı.

    Önerge üzerinde konuşan Levent Gök'ün, "Bugüne kadar yaptığı icraatlarla ne yaptığı belli olan Cumhurbaşkanı'na atama yapma yetkisi verilemez, Cumhurbaşkanı'nın kurullara, mahkemelere, Anayasa Mahkemesi'ne nasıl atama yaptığını biliyoruz" sözlerine Atalay tepki gösterdi.

    Atalay'ın, "Cumhurbaşkanı hakkında böyle konuşamazsın. Hiçbir komisyon üyesi Cumhurbaşkanı'na hakaret ederek konuşamaz, cevabını veririz" sözlerine Gök, "Komisyon üyesinin sözünü hiçbir bakan kesemez, buna hakkınız yok. Ben böyle konuşurken devletin bir bakanı böyle müdahale edemez. Benim konuşmamı kesmeye ne sizin ne de bakanın gücü yeter" diyerek, Başkan Üstün'den konuşmasına
    müdahale edilmemesini istedi.

    Bunun üzerine Atalay, "Komisyon üyesi de ağzına geleni söyleyemez" ifadesini kullanırken; Gök, 'İnsan Hakları Kurulu da Hükümet'e tabi olacağı için siz bu eleştirileri duymak istemiyorsunuz" dedi.

    AK Parti Kilis Milletvekili Salih Dal'ın, "Cumhurbaşkanı'na hakaret ediyorsun" sözlerine karşılık Gök, "Ben kimseye hakaret etmiyorum" yanıtını verdi.

    Gök, Atalay'a yönelik, "Sizin benim sözümü kesmeye ne haddiniz ne de hakkınız var" ifadelerini kullandı.

    CHP'li Gök'ün tartışma sırasında bir ara işaret parmağını ileriye doğru göstermesi üzerine, AK Parti'li Şener, "Parmak göstererek, tehdit ederek konuşamazsın" dedi.

    İngiltere ve Fransa örneği

    Üstün, tasarıya ilişkin eleştirilere yanıt verdi.

    Ne Paris prensipleri ne de uluslararası standartların kendilerine tek düze kurum kurulması hakkı vermediğini belirten Üstün, İngiltere'de kurul başkan ve üyelerini bakanın atadığını ve bunun da Paris prensipleriyle uyumlu olduğunu kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow