hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savcı da "pankart açtı"

    Savcı da pankart açtı
    expand

    Ücretsiz eğitim talebiyle açtıkları pankart yüzünden hapis cezasına mahkum edilen üniversite öğrencileri sürpriz bir destek aldı. Davada beraat isteyen bir önceki Savcı Kasım İlimoğlu, Radikal gazetesine açıklama yaptı: "Mütalaamın arkasındayım. Amaç ceza vermek değil gerçeğe ulaşmaktır."

    Protesto 14 Mart 2010'da Roman Çalıştayı'nda gerçekleşmişti.

    Başbakan kürsüye çıktığı sırada "parasız eğitim istiyoruz" pankartı açan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer gözaltına alındı.

    "Terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan ve 19 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan öğrencilerin davası sonuçlandı.

    Karar duruşmasında, pankart açan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer'i "terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak" suçlarından 8 yıl 5 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı.

    Ama tartışma bununla bitmedi. Davanın başında savcı koltuğunda oturan ve beraat talep eden Savcı Kasım İlimoğlu Radikal gazetesine konuştu. İlimoğlu, "Mütalaamın arkasındayım" dedi:

    "Kapatma ve yasaklama kararı bulunmayan dernek ve sivil toplum örgütlerinin eylemlerine katılan sanıklara sırf katılımlarından dolayı ceza sorumluluğu yüklenemez. Hukuku yaratan mahkemelerdir. Türkiye'de terör var. Fakat bununla mücadelenin, insan haklarının, hukukun temel unsurlarının korunması, temel hakların etkin şekilde korunmasıyla yapılması gerekir. Son derece hassas, anayasal hakların özüne dokunulmayacak şekilde mücadele gerekir. Aksi takdirde hukukun özünü yok etme sonucu doğabilir."

    Kasım İlimoğlu, beraat talebinin ardından, özel yetkili savcılıktan alınıp Büyükçekmece Adliyesi'ne düz savcı olarak atanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow