hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rüştü Erdelhun için iade-i itibar başvurusu

    Rüştü Erdelhun için iade-i itibar başvurusu
    expand

    Hukukçular Birliği Vakfı, 27 Mayıs darbesinde idamla yargılanan ve her türlül rütbe, makam ve unvan hakları elinden alınan 10. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun'un itibarının iadesinin sağlanması için TBMM'ye başvurdu.

    Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kılıçkaya, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'nin hukukunu koruma adına; 27 Mayıs 1960'da darbeye karşı çıktığı için türlü rütbe, makam, unvan ve hakları elinden alınan istiklal gazisi Erdelhun'un itibarının TBMM tarafından özel bir kanunla iadesinin, demokrasinin devamlılığı açısından önemli olduğunu kaydetti.

    Erdelhun'un milli iradeye sahip çıkması gibi milli iradenin de bugün eski Genelkurmay Başkanı'nın manevi şahsına sahip çıkması gerektiği belirten Kılıçkaya, "Toplum ve Silahlı Kuvvetler nezdinde demokrasi bilinç ve kültürünün oluşturulmasında, Merhum Rüştü Erdelhun'un anısının büyük katkısı olacağını düşünmekteyiz" dedi.

    Başvuru dilekçesinde, "Egemenliğin gerçek sahibinin milli iradenin olduğu ilkesinin, tarihi ve örnek bir temsilcilerinden ve hukuksuz 27 Mayıs darbesinin mağduru olan siviller gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 10. (1958-1960) Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun'un da itibarının özel bir kanunla iadesini, hukukun üstünlüğüne inanan bizler, TBMM'den saygıyla arz ediyoruz" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow