hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arınç: "Zana'nın söyledikleri göz ardı edilemez"

    Arınç: Zananın söyledikleri göz ardı edilemez
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Leyla Zana'nın açıklamalarıyla ilgili, "Kendisine yönelik tehditleri eleştirileri de görüyorum. Bunu tabii de buluyorum. Çünkü şiddetin dilini terk etmeyenler Zana'nın bu söylemlerine karşı, onu aşağılayıcı birtakım şeyler söylemekten de geri kalmayacaklardır" dedi.

    Arınç, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı ziyaretinde gazetecilerin "Leyla Zana'nın terör olayını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bitirebileceğiyle" ilgili açıklamalarına ilişkin soruyu yanıtladı.

    "Bunları değerlendirdik. Aynı şeyleri tekrarlamaya gerek yok" diyen Arınç, şöyle konuştu:

    "Türkiye'de de maalesef eli kanlı bir örgüt, halen silahlarını konuşturmakta, eylem yapmakta. Mesela polislere, askerimize hatta kadınlara, genç kızlara yönelik mayınlar patlatarak veya canlı bombalarla eylemlerine devam etmektedir. Amacımız, terörün son bulmasıdır. Bunu 75 milyon insan istiyor Türkiye'de. Terörün bitmesini istemeyen sadece terör örgütlerini yönetenler ve maşa durumunda olanlardır.

    Sayın Zana'nın söyledikleri göz ardı edilecek şeyler değil. Kendisini yakinen de tanıyorum. 10 yıl cezaevinde yatıp çıktıktan sonrasında kendileriyle görüştüğümüzde de bu fikirleri taşıdığını görmüştüm. Zana'nın söylediklerini birkaç cümle ile özetlemek mümkün. 'Öncelikle şiddet dursun, silahlar konuşmasın' diyor. 'Bunu güçlü bir hükümet ve güçlü bir lider çözebilir o da sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır' diyor. Ve 'siyasetin diliyle konuşmalıyız'. Her zaman söylüyorum bir insan ya siyasetin dilini kullanır ya şiddetin dilini kullanır. Şiddetin dilini kullanacaksa ona artık siyasetçi denemez. Bunu bütün BDP'li milletvekilleri için, milletvekilleri olmasa bile halk adına söz söyleme noktasında ağzını açan herkesin siyaseti mutlaka siyasetin diliyle yapması lazım.

    Zana'nın söylediklerinden yola çıkarak 'Türkiye'de, siyaset diliyle konuşarak ve birlikte görüşerek birlikte karar almak suretiyle doğruları hep beraber sahiplenmek suretiyle kendi öz eleştirisini de yaparak yeni bir yol açmalıyız' diyor. Bunu sadece bir milletvekili söylediği için değil, ama geçmişten bu yana o kanatta etkin bir siyasetçi söylediği için önemli buluyorum.

    Kendisine yönelik tehditleri, eleştirileri de görüyorum. Bunu tabii de buluyorum. Çünkü şiddetin dilini terk etmeyenler Zana'nın bu söylemlerine karşı, onu aşağılayıcı bir takım şeyler söylemekten de geri kalmayacaklardır. Ama biz de sürekli olarak Zana'yı övücü kelimeler kullanırsak karşı tarafı tahrik etmiş oluruz. Bence söylediklerinde doğruluk payı var. Bu doğrulara hep beraber sahip çıkmamız daha iyi olur diye düşünüyorum. Bunları kamuoyu da yakından değerlendirmektedir. Umarım ki siyasetin diliyle toplumun sorunlarına sahip çıkma konusunda daha duyarlı hale gelmemiz konuşulabilir veya beklenebilir."

    Şanlıurfa cezaevinde yangın

    Gece geç saatlerde Şanlıurfa'da acı bir olay yaşandığını da anımsatan Arınç, adi suçluların bulunduğu koğuşlarda meydana gelen kavga ve tartışma sonunda yatakların ve yorganların yakıldığı bir noktaya gelindiğini ifade etti.

    Arınç, şöyle devam etti:

    "Sayın Bakanımız (Adalet Bakanı Sadullah Ergin) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız sabah erken saatlerde Şanlıurfa'ya gittiler. Orada hem olay hakkında idari ve adli soruşturmayı takip edecekler, hem de cenazelerle ilgili işlemlerin yapılmasına nezaret edecekler. Bu sebeple Adalet Bakanımızın bugün aramızda bulunamadığını hepimiz biliyoruz. Ben bütün milletimize geçmiş olsun diyorum, ölenlere rahmet diliyorum çünkü yurttaşımızdır ve biz sadece sokaktaki insanın değil cezaevindeki insanın da hayatından, can güvenliğinden sorumluyuz. İstenmeyen bir olaydır. Bu hale gelmesinden fevkalade üzgünüz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow