hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    E-pasaport sistemi çöktü!

    E-pasaport sistemi çöktü
    expand

    Çipli pasaportlar 1 Haziran'dan itibaren dağıtılmaya başladı ama iki haftada kriz çıktı. Darphane Emniyet'e pasaport gönderemiyor. Stoklar da tükenmek üzere. Emniyet, yığılmayı önlemek için yurt dışına çıkacak olanları uyardı: "Bekleme süresi uzayabilir, seyahat planlamanızda bu gecikmeyi dikkate alın."

    Günde 5 bin kadar çipli pasaport dağıtılması planlanıyordu ama e-pasaport sistemi iki hafta içinde çöktü.

    Çipli pasaport ihalesi iptal edildiği için darphane, emniyete yeni pasaport gönderemiyor. Pasaport Dairesi Başkanlığı'nda sınırlı sayıda kalan e-pasaport acil durumları olanlara veriliyor.

    1 Haziran'dan itibaren başlayan dağıtım sürecinde bekleme süresini azaltmak için emniyet, internetten randevu sistemi de kurmuştu. Ancak 1 gün olan bekleme süresi 15 güne kadar çıkarıldı.

    Emniyet Genel Müdürlüğü pasaport dairesi başkanlığı, gecikmenin uzayabileceğini, sorunun bir ay içinde çözülmesini beklediklerini açıkladı.

    Hac için 80 bin kişinin pasaport sırası beklediği toplam müracat sayısının 150 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.

    Emniyet, acil olarak yurt dışına çıkması gerekenler için e-pasaport temin edeceki. Ayrıca, seyahat planlamasında, pasaport başvurusunda yaşanan gecikmenin göz önünde bulundurulması tavsiye edildi.

    Krizin asıl nedeni, ihaleyi alan Fransız firmasının çiplerinin güvenlik sorunu yaşadığının ortaya çıkmasıydı.  Kamu İhale Kurumu ihaleyi iptal edince, aynı ihaledeki Malezya merkezli firma ile anlaşma kararı çıktı. Ama o da ilk teslimatlarını en erken eylül ayında yapabilecek.

    Eylüle kadar yaşanacak yığılmayı önlemek için Başbakanlık Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün ihalesiz hazır alım yapması bekleniyor.

    Tüm pasaportların çipli-elektronik pasaporta dönüştürülmesi için son gün 24 Kasım 2015.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow