hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Uçağı arama çalışmaları sürüyor"

    Uçağı arama çalışmaları sürüyor
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Uçağı bulmak için arama çalışmaları sürüyor. Savaş uçaklarının sürati nedeniyle sınır ihlalleri zaman zaman olmaktadır. Bu bir kötü niyet değildir. Soruşturmamız kendi sınırlarımızda mı düşürülüp-düşürülmediği şeklinde olacaktır" dedi.

    Gül sözlerine,  "Neticesi çok ağır olduğu için detayları incelemeden net bir açıklama yapılmaz.  Gereken yapılacaktır" diye devam etti.

    Malatya'dan havalanan askeri uçakla en son 11.58'de bağlantının kesildiğini belirten Gül, görüşmeler neticesinde F-4 tipi, silahsız ve 2 pilotlu uçağın düşürüldüğünün ortaya çıktığını söyledi.

    Uçağın düşürülme noktası ve olayın nasıl olduğuyla ilgili araştırmaların sürdüğünü kaydeden Gül, "Her şey net olarak belli olduktan sonra şüphesiz ki ne gerekiyorsa o yapılacaktır" diye konuştu.

    Olayın ardından dün yetkililerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Gül, "Her şeyin net olarak ortaya çıkması gerekiyor. Şüphesiz ki böyle birşeyin üzerinin örtülmesi mümkün değil, ne gerekiyorsa şüphesiz ki yapılacaktır. Bunda hiçbir tereddüttün söz konusu olmaması gerekir" dedi.

    Suriye'den yapılan uçağın ihlal üzerine düşürüldüğüne ilişkin açıklamanın hatırlatılması üzerine Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Uçağın düşürüldüğü kesin. Her şey netleşsin diye biz daha erken buaçıklamayı yapmadık. Çünkü bunlar neticeleri çok olan şeylerdir. Uçağın düşürüldüğü yerin kesin tespiti yapılmak üzere, ondan sonra ne gerekiyorsa yapılacaktır. Jet uçaklarının deniz üzerinde uçarkenki sürati düşündüğünüzde, sınırlara kısa mesafeli olarak girilip çıkılması rutindir biraz. Ege'de Karadeniz'de başka yerlerde bunlar rutin şeylerdir. Kötü niyet içermeyen,uçakların süratinden dolayı elde olmadan olan şeylerdir. Acaba öyle mi oldu, yoksa tamamen kendi karasularımızda mı oldu, bunlar ortaya çıkacak. Bunlarneticeleri ağır olan konular olduğu için daha detaylı açıklamaları erkenden yapılamıyor. Her şey ortaya çıktıktan sonra ne gerekiyorsa yapılacağındankimsenin şüphesi olmasın."

    Suriye ile temas var mı?

    Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili Suriye ile temas olup olmadığınınsorulması üzerine telefon temaslarının yapıldığını belirterek,"'Biz, güvenlik olmadığı için Suriye'den temsilcilerimizi çektik. Bu, temasın hiç olmadığı anlamına gelmez" dediPilotların aranmasının devam ettiğini, karanlık olduğunda hava unsurlarının devreden çıktığını ancak denizden aramaların devam ettiğini dile getiren Gül, "Uçağın parçaları bulundu biliyorsunuz, onlar tespit edildi. Günün aydınlanmasıyla hem karadan hem denizden arama devam ediyor. İnşallah pilotlar sağ bulunurlar. Şu anda birinci önceliğimiz bu" diye konuştu.

    Gül, Suriye'nin de arama çalışmalarına katıldığını söyledi.

    DİĞER TEPKİLER

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Hatay'ın güneybatısında düşürülen Türk uçağının Kıbrıs açıklarındaki petrol arama faaliyetlerini gözlediğine yönelik iddialara ilişkin olarak, "Bu toz dumanın arasında çok şey konuşulur. Yalnızca tek yerden yapılan açıklamaya dikkat etmek lazım" dedi.

    Yıldız sözlerine şöyle devam etti:

    "Dün Başbakanımız başkanlığında bir güvenlik toplantısı vardı. Ve toplantının ardından bir açıklama yapıldı. Temkinli olmak lazım. Hem basınımıza hem de bizlere fazlaca görev düşüyor. Cümlelerimizi dikkatli kullanmak lazım."

    Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, Türk uçağının düşürülmesiyle ilgili, "Vatandaşlarımız serin kanlı olsunlar, sakin olsunlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlüdür, büyüktür, ne yaptığını bilir. Biraz sabırla, biraz da anlayışla bu sürecin tamamlanmasını bekleyelim" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Hatay'ın güneybatısında askeri uçağın düşürülmesine ilişkin, "Sükunet içerisinde olmalıyız. Tahrik edici konuşma ve davranışlara kesinlikle prim vermemeliyiz. Evet, kritik bir konu olduğunu kabul ediyoruz. Ancak bunu açıklayıcı bilgilere sahip değiliz, konu üzerinde süratle bir çalışma yapılmaktadır. Umarım en kısa zamanda bu ilan edilecektir" açıklamasında bulundu.

    Arınç, Suriye'nin açıklama yapmasının beklendiğini ifade ederek, "Temaslar sonucunda bu açıklama yapıldığında, Türkiye tarafından da buna ilişkin bir sonuç ortaya konulduğunda, savaş uçağı olmayan, keşif-eğitim amaçlı rutin çalışmalarını sürdüren uçağımızın hangi kara sularında, ne şekilde ve hangi amaçla düşürüldüğü konusu kamuoyuna da ilan edilecektir" dedi.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, "Şimdi Suriye'de böyle bir hava ihlali olduğunu farz etsek, henüz hukuki olarak netleşmiş bir durum yok. Bunun karşılığı uçağın düşürülmesi kesinlikle olamaz. Bu yönüyle bu eylem kabul edilemez bir eylemdir. Yani Türkiye'nin bunu içine atması söz konusu değil. Mutlaka bunun gerek diplomatik alanda gerekse farklı şekillerde bir cevabı olacaktır" şeklinde konuştu.

    Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Hatay'ın güneybatısında askeri uçağın düşürülmesiyle ilgili, "Yapılması gereken ilk iş, bu olaydaki karanlık noktaları büyük bir titizlikle araştırarak aydınlatmak olmalıdır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow