hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taksim'de protesto!

    Taksimde protesto
    expand

    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Taksim Meydanı'nın yayalaştırılması için aldığı karar protesto edildi.

    Taksim Meydanı'nda, "Betonlaştırma, insansızlaştırma, kimliksizleştirme projesine karşı Taksim Dayanışması" pankartının arkasında toplanan protestocu grup adına, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Akif Burak Atlar bir açıklama yaptı.

    Atlar, kentlerin kültürel kimliğini ve toplumsal belleğini oluşturan, koruma altına alınmış kamusal alanların ortadan kaldırılmasını öngören projelerin hayata geçirildiğini söyledi.

    Projeyle, Taksim'in merkezindeki park alanlarının betonlaşacağını vurgulayan Atlar, durumun düzeltilmesi için Taksim Dayanışması Platformu ve semt
    sakinlerince Büyükşehir Belediyesi'ne çok sayıda itiraz dilekçesi iletildiğini belirtti.

    Taksim'in, koruma altına alınmış bir tarih ve kültür varlığı olduğunu ifade eden Atlar, "Hepimize açık, hepimizin hakkı olan, şehrimizin merkezindeki yegane park alanı, depremde sığındığımız Gezi Parkı elimizden alınmakta, ağaçlar yürüme, buluşma ve dinlenme alanları yine betonlaşmaya kurban edilmeye çalışılmaktadır" dedi.

    Atlar, Büyükşehir Belediyesi'nin, yarın Taksim Meydanı'nı yayalaştırma projesini ihaleye çıkartacağını söyleyerek, "Demokrasi meydanımıza sahip çıkalım. Herkesi, yarın ihalenin yapılacağı Büyükşehir Belediyesi'nin önünde toplanmaya davet ediyorum" diye konuştu.

    Vatandaşlara, üzerinde "Taksim hepimizin" yazan temsili tapu senetleri dağıtan gruptakilerden bazıları, Taksim Meydanı'nda oturma eylemi başlattı.

    Yayalaştırma projesi

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin, 16 Eylül 2011'de oy birliğiyle kabul ettiği proje kapsamında, trafik tamamen yer altına alınarak Taksim Meydanı'nın Gezi Parkı ile bütünleşmesi sağlanacak. Meydanın ortasında kalan metro ve füniküler çıkışı da yanlara alınarak yayaların İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı'na kesintisiz erişimi gerçekleşecek.

    Meydana çıkan bütün trafik tamamen yer altına alınarak, Taksim Meydanı ve çevresinde parçalı şekilde bulunan yaya alanları birbirine kesintisiz bağlanacak.
    Ulaşımda zaman zaman yaşanan trafik de ortadan kalkacak.

    Proje kapsamında, Tarlabaşı ve Cumhuriyet bulvarları araç trafiği, AKM önü ve Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı çevresinde bulunan araç yolları yer altına alınarak, bu alanlar yayalara bırakılacak. "Oteller Bölgesi" olarak bilinen Talimhane'den İstiklal Caddesi'ne erişim trafiğe takılmadan kesintisiz şekilde sağlanacak. Projeyle 98 bin metrekarelik bir alan yayalaştırılmış olacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow