hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düşürülen jeti Nautilus arayacak

    Düşürülen jeti Nautilus arayacak
    expand

    Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait RF-4 uçağının arama çalışmalarına katılmak üzere hazırlanan "Nautilus" gemisi İstanbul'dan yola çıktı.

    Ege ve Akdeniz'de bilimsel araştırma yapmak üzere Türkiye'de bulunan "St. Vincent Grenadines" bayraklı "Nautilus" adlı araştırma gemisinin, Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı temaslar çerçevesinde çok kısa sürede arama kurtarma faaliyetlerine katılmasına karar verilmişti.

    Geminin, Türkiye'deki bilimsel araştırma faaliyetlerini erteleyerek, arama-kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere İstanbul'dan yola çıktığı belirtildi.

    Yetkililer, "Nautilus" gemisinin arama-kurtarma faaliyetlerine iştirak edeceğinin Suriye tarafına da bildirildiğini, Türk yetkililerin de bulunacağı arama faaliyetlerinin, Türkiye'nin kontrolünde gerçekleştirileceğini ifade etmişti.

    "Yolda giderken hazırlıklarımızı sürdüreceğiz"

    Araştırma gemisinin Türkiye'deki sorumlusu Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı (BOSAV) Başkanı kaptan Tufan Turanlı, gemide Dışişleri Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yetkililerin de olacağını, 16 mürettebat ile 30'a yakın araştırmacının gemide bulunacağını söyledi.

    Turanlı, kamuoyunda "Niye geç kalındı?" şeklinde yorumların yapıldığını dile getirerek, "Dışişleri Bakanlığı, Türk yetkilileri, olayın olduğu anda bizimle irtibata geçti. Herkesin bilmesi lazım ki, gemiyle iş bitmiyor. Bu geminin İngiltere, Amerika ve Türkiye'den uzmanları var. Dolayısıyla bizim bu uzmanları çağırmamız, uzak yerlerden getirtmemiz, eksiğini gidermemiz 4-5 gün alıyor. Gerek Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı gerekse de bizim ekibimiz son hızla hazırlandı. Yolda giderken de hazırlıklarımızı
    sürdüreceğiz" diye konuştu.

    Tufan Turanlı, görevi bir an evvel tamamlamak ve pilotlara ulaşabilmek arzusuyla gece-gündüz çalışacaklarını, gemideki donanımla 4 bin metre derinlikte araştırma yapabileceklerini ifade etti.

    BOSAV olarak Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfı ile 2008 yılından beri işbirliği yaptıklarını anlatan Turanlı, "Nautilus" gemisinin 3 yıldır Türkiye'de faaliyette bulunduğunu söyledi.

    Gemi hakkında

    Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfı'na ait "Nautilus", Ege ve Akdeniz'de araştırmalar yapmak amacıyla 2008 yılından beri Türkiye'de bulunuyor. Uzunluğu 65 metre, genişliği 10 metre olan dünyanın en ünlü araştırma gemisi "Nautilus"un sahip olduğu donanım, "Titanik" başta olmak üzere "Bismark", "Lusitania" gibi birçok tarihi geminin bulunmasında da kullanıldı.

    En son teknoloji ürünü, uzaktan kumandayla yönetilen ve deniz altında binlerce metre derinlikte araştırma yapma imkanı veren "Hercules", "Argus", "Diana" ve "Echo" araçlarıyla donanımlı olan geminin, sahip olduğu özel aydınlatma ve 6 standart kamerayla deniz altında belli bir bölge taranabiliyor. İki yüksek çözünürlüklü sonar tarama cihazına sahip olan araç, aynı zamanda indiği derinliklerden numune toplayabiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow