hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan-Zana buluşmasına ilk açıklama

    Erdoğan-Zana buluşmasına ilk açıklama
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır bağımsız milletvekili Leyla Zana ile bir araya geldi. 1.5 saat süren görüşme için Erdoğan, "Gayet iyi geçti, gayet verimli olduğuna inanıyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bağımsız milletvekili Leyla Zana'nın görüşmesi saat 15.00'de Başbakanlık Resmi Konut’ta başladı.

    1.5 saat süren görüşmede Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da hazır bulunurken, görüşme sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı.

    Görüşme öncesi Başbakanlık Konutu çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı, koruma sayısı arttırıldı. Zana, görüşme için 14.50'de Resmi Konut'a geldi. Erdoğan ve Zana'nın görüşmesini pek çok basın kuruluşu da takip etti.

    Erdoğan: "Gayet iyi geçti"

    Erdoğan, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını yanıtladı. "Gayet iyi geçti, gayet verimli olduğuna inanıyorum" diyen Erdoğan, Zana'nın yarın yapacağı basın toplantısıyla görüşmeye ilişkin açıklamada bulunacağını belirterek, bunun ötesinde bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını ifade etti.

    Erdoğan, Zana ile tekrar randevulaşıp randevulaşmadığı sorusuna ise "Yok" karşılığını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Zana, yarın saat 11.00'de TBMM'de basın toplantı yapacak.

    Leyla Zana, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ve Ankara temsilcisi Metehan Demir'e verdiği röportajda, “Kürt sorunu”yla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, “Ben Başbakan Erdoğan'ın bu işi çözeceğine inanıyorum. Buna olan inancımı yitirmedim. Yitirsem burada olmazdım” açıklaması ile dikkatleri üzerine çekerken, BDP yönetiminden tepki almıştı.

    Zana'dan görüşme öncesi mesaj

    Başbakan Erdoğan’la  bugün biraraya gelen olan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’dan görüşme öncesi yeni mesajlar geldi.

    Zana, 5 yıl önce kalp krizinden ölen eski DEP Milletvekili Orhan Doğan'ın mezarı başındaki dünkü anma töreninde "Bu topraklara mutlaka barış gelecek. Barışa olan inancımızı korumalıyız" dedi.

    Bir halka saygılı olmak iki tarafın da kazancı olacaktır" diyen Zana şunları söyledi:  "Her zaman barışa olan inancımız olmalı ve bu konuda da bilgili olmamız gerekiyor. Hiç bir savaş sonuna kadar devam etmez. Bu topraklara barış mutlaka gelecek. Bir halka saygılı olmak her iki tarafında kazancı olacaktır. Ne derlerse desinler, ne olursa olsun, bizim ruhumuz birlik ve beraberlikten yanadır. Bütün hizmetlerimiz halkımız içindir. Dost ve düşman herkes bilsinki, bu birliktelik bu topraklara mutlaka barışı getirecektir, barış bu topraklarda mutlaka yeşerecektir. Belki bizim ömrümüz yetmez. Ne krallık tahtı, ne iktidarlar devamlı değillerdir..."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Görüşmeye tepkiler

    Gazeteci Yazar Orhan Miroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile görüşmesine ilişkin, "Umarız bu görüşme hayırlara vesile olur" dedi.

    Miroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu görüşmeye neden olan iklimin Başbakan Erdoğan'ın diyaloğa açık yaklaşımından kaynaklandığını ifade ederek, 5 yıl veya 10 yıl önce böyle bir görüşmenin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtti.

    Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban da Başbakan Erdoğan ile milletvekili Zana'nın görüşmesinin her halükarda olumlu bir gelişme olduğunu, tıkanmış olan siyasetin önünün açılması açısından önemli olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çoban, bir çıkış yolu olabilecek görüşmenin, görüşme dışında kalan siyaset tarafından da olumlu algılanacağını ifade ederek, bunun açılımın gerçekleşmesi açısından bir fırsat olduğunu belirtti.

    Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise Başbakan Erdoğan ve Zana görüşmesinin çok olumlu olduğunu, bu ülkede Kürt sorununun çözümünü isteyen herkesin elini taşın altına koyması, bu kanın daha fazla akmaması ve sorunun çözümü için el birliğiyle bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

    Bu konuda herkesin sorumluluk almasını isteyen Elçi, Başbakan Erdoğan'ın Suriye konusu ile ilgili BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bugün de Zana ile görüşmesinin son dönemlerde yükselen siyasetin tansiyonunu düşüreceğini bildirdi.

    Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal da görüşmeyi herkes gibi olumlu karşıladığını, bu sürecin yansımalarının olumlu olmasının hayatı kolaylaştıracağına inandığını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow