hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğum korkusu da tıbbi zorunluluk

    Doğum korkusu da tıbbi zorunluluk
    expand

    Sezaryenle ilgili yapılan yasal düzenlemeyle, tıbbi gereklilik olmadıkça sezaryen doğum yasaklandı. CNN Türk yayınına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doğum korkusunun da bir tıbbi gereklilik sayılacağını söyledi. Akdağ, sezaryen oranı yüksek hekimlere tıbbi eğitim verilebileceğini açıkladı.

    Bakan Akdağ'a göre, Türkiye'de doktorları sezaryene iten nedenlerden biri de normal doğumdan sonra doktorun tazminat davalarıyla suçlanabilmesi. Normal doğum sırasında sıkıntı yaşayan pek çok hasta "Neden sezaryen yapmadın?" diyerek doktoruna dava açıyor.

    Sağlık Bakanlığı hem toplumda hakim olan "Sezaryende hiçbir komplikasyon olmaz" algısını değiştirmek hem de doktorları korumak için yasada dikkat çeken bir ifadeye yer verdi: "Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen anne ve bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak" ifadesine...

    Bakanlığa göre, bu ifade sayesinde doktorlar eskisi gibi normal doğum yaptırmaktan çekinmeyecek, tıpta olası komplikasyonlar yaşandığında haksız suçlamalara maruz kalmayacak. Ama anne ve bebeğin hayatı, yani hasta hakkı da riske atılmayacak. Gerekli tedbirleri almayan veya ihmali olduğu tespit edilen doktor yine eskisi gibi cezalandırılacak. Düzenlemede dikkat çeken bir diğer nokta ise "Normal doğumdan korkan kadının sezaryen yaptırmasına izin verilecek" olması.

    Peki korkunun ölçütü ne? Her "korkuyorum" diyen sezaryen yaptırabilecek mi? Bakanlık kaynaklarına göre bu ayrıntılar yönetmeliklerle belirlenecek. Psikologların devreye girmesi, heyet raporu seçenekler arasında. Ama kaynaklar "Eziyet ve suistimale kesinlikle izin verilmeyecek. Kadın sezaryenin riskleri hakkında iyice bilgilendirilecek" vurgusunu yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow