hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    18 yaş yasası Meclis'e geliyor

    18 yaş yasası Meclise geliyor
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, seçilme yaşını 18'e düşüren, er ve erbaşların ile askeri öğrencilerin oy kullanmasına imkan sağlayan anayasa değişikliği teklifinin bu hafta Meclis'e gelebileceğini belirtti. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, seçilmek için gereken askerlik şartının da kaldırılacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bozdağ, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, grup başkanvekillerinin değişiklik üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

    Telifin bu hafta TBMM'ye gelebileceğini ifade eden Bozdağ, "CHP ve MHP ile dün görüşüldü. Arkadaşlarımız bu çerçevede çalışmalarını yürütüyor" dedi.

    Bozdağ, bazı eleştirilerin olduğunun anımsatılması üzerine, şunları kaydetti: "Seçme mi seçilme mi çok önemli? Bir kişiye 'siz ülkenin Cumhurbaşkanını, Başbakanını, milletvekilini, belediye başkanını seçebilirsin' deyip 'sen kendin seçilemezsin' demek çok büyük yanlışlık olur. Esas olan seçilmek değil seçme kararı vermektir. 18 yaşını dolduran vatandaş seçme kararı veriyorsa seçilme kararı da verebilir."

    Seçim sistemiyle ilgili de düzenleme geliyor

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, daraltılmış bölge seçim sistemiyle ilgili süren bir çalışma olduğunu söyledi. Başkanlık konusu ile daraltılmış bölge konusunun birbirinden ayrı konular olduğuna işaret eden Bozdağ, "Başkanlık konusu Anayasa konusu, daraltılmış bölge yasa konusu" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim barajıyla ilgili çalışma yok

    Bekir Bozdağ, bu çalışma içerisinde seçim barajıyla ilgili bir çalışma olmadığını ifade ederek, "Yönetimde istikrar Türkiye'nin faydasınadır. Biz yönetimde istikrarın bozulmasını istemiyoruz. Şu an yüzde 10'nun, istikrarı temin eden fonksiyonu var" diye konuştu.

    Seçilmek için askerlik şartı kalkıyor

    TBMM Kulisi'nde gazetecilerin teklifle ilgili sorularını yanıtlayan Canikli, teklif üzerinde çalışmaların sürdüğünü ve tamamlandığında TBMM Başkanlığı'na sunulacağını söyledi.

    Anayasa değişikliği teklifinin 4 maddeden oluşacağını bildiren Canikli, "Seçilmek için askerlik şartı kaldırılıyor. Tecil imkanı getiriliyor. Kişi eğer askerliğini yapmadan seçilmişse, askerliğini görevi sona erince yapacak. Askerlikten kurtuluş yok. Eğer askerde iken seçilmişse askerliğini tamamlayacak. Bakaya ve kaçak konumda olanlar seçilemeyecek" diye konuştu.

    Canikli, er ve erbaşların oy kullanmasına ilişkin düzenlemenin de teklifte yer alacağını kaydetti.

    Teklifle, Anayasa'nın "seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma"yı düzenleyen 67. maddesindeki "18 yaşını dolduran her Türk vatandaşının seçilme hakkına sahip olduğu"nun yer alacağını, aynı maddede "silah altında bulunan er ve erbaşların da oy kullanabilecekleri yönünde değişiklik yapılacağını anlatan Canikli, ayrıca "milletvekilliği seçilme yeterliliği"ni düzenleyen 76. maddede milletvekili seçilme yaşının 25'ten 18'e düşürüleceğini, aynı maddede "yükümlü oldukları askerlik hizmetini yapmamış olanların milletvekilli seçilemeyeceklerine" ilişkin ifadenin de maddeden çıkarılacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa'da yapılacak değişikliğin, ilk seçimlerde uygulanması planlanıyor.

    Çiçek: "Kısa sürede gerçekleştirebiliriz"

     TBMM Başkanı Cemil Çiçek, seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle ilgili olarak, "Partilerimiz bu değişiklikte mutabık kalırsa bunu kısa sürede gerçekleştirebiliriz" dedi.

    Çiçek, Büyük Anadolu Oteli'nde katıldığı uluslararası "1402 Ankara Savaşı Kongresi"nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin, seçilme yaşının 18'e indirilmesini öngören düzenlemeye ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Çiçek, konunun henüz teşebbüs safhasında olduğunu söyledi. Partiler arasında görüşme trafiği sürdüğünü belirten Çiçek, düzenlemenin hayata geçmesi için Anayasa değişikliği gerektiğinin altını çizdi. Çiçek, "Partilerimiz bu değişiklikte mutabık kalırsa bunu kısa sürede gerçekleştirebiliriz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin genç nüfusa sahip bir ülke olduğuna işaret eden Çiçek, "Dolayısıyla gençlerin siyasete, particiliğe değil siyasete bunun özellikle altını çizeyim, ilgi duyması Türkiye için bir kazanım olur. Önünde hukuki engeller varsa bunların da kaldırılması gerekir" diye konuştu.

    -"Sabıkalı madde"-

    Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "35. madde sabıkalı bir maddedir. Geçmişte yaşadığımız olağanüstü durumların ya da demokrasiyi askıya alma çabalarının hep hukuki dayanağını oluşturmuştur" dedi.

    Türkiye'de artık işleyen bir demokrasi olduğunu, demokrasinin kurumsallaştığını ve günümüzde de demokrasinin yükselen değer olduğunu vurgulayan Çiçek, Türkiye'nin buna gölge düşürecek mevzuattan arındırılması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiçek, 1982 Anayasası'nın olağanüstü şartlarda yapıldığının ve bir darbe anayasası olduğunun herkesçe bilindiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu anayasanın üzerine oturmuş bir siyaset hukuku var. Bu manada da bize çok sıkıntı çıkarıyor. Darbe hukukunun ayıklanması, ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu konuyu talep olarak söyleyen partilerimiz var. Ümit ederiz ki ben de Meclis'te çağrı yaptım, anayasa değişikliğini yapıyoruz, inşallah gerçekleştireceğiz. Buna paralel günümüz şartlarına engel çıkaran, siyasette gerginliklere konu olan ve meşruiyet noktasında hukukla çatışan bu mevzuatın ayıklanması bu döneme nasip olur. Eğer partilerimiz uygun görüyorlarsa bu konuyla ilgili çalışmanın başlamasında fayda var. Teker teker düzenlemeler elbette bir ayıklamadır ama genel bir bakış içerisinde bu temizliği yaparsak Türkiye'ye yakışan bir işi yapmış oluruz."

    Çiçek, çalışmanın yeni anayasa kapsamında mı olacağının sorulması üzerine, bu düzenlemelerin yeni anayasadan ayrı da yapılabileceğini belirtti.

    -"Saha temizliğine ihtiyaç var"-

    Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Meclis iç tüzüğü ve dokunulmazlıklar gibi bugünün şartlarında düzenlenmiş hükümlerin mevzuattan çıkarılması gerektiğini dile getiren Çiçek, siyasi partilerin olumlu bakması halinde ortak bir çalışma gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

    Çiçek, "Değilse bugün 35. maddeyi sorarsınız, yarın parti kapatmalarla ilgili başka bir maddeyi sorarsınız. Bunlar da tabiri caizse mayınları teker teker patlatmaktır. Teker teker bu mayınları temizliyoruz ama bir saha temizliğine ihtiyaç var" dedi.

    TBMM Başkanı Çiçek, Suriye sınırındaki hareketlilikle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, Türkiye'nin kendi hukukunu korumaya çalıştığını ifade etti. Meclis'in de tezkereyi kabul ederek devlete ve hükümete Türkiye'nin hukukunu koruması için önemli bir imkan sağladığını belirten Çiçek, "Temenni ederiz bunun kullanılmasına gerek kalmaz ama Türkiye, kendi hukukunu korumaktan da geri kalamaz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow