hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan ihbar edeni açıklamadı

    Erdoğan ihbar edeni açıklamadı
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağıyla ilgili, "İhbar noktasında, takdir edersiniz ki bu tür kuruluşlar, neresi ihbar etti, bunlar açıklanmaz" dedi.

    Başbakan Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

    Gazetecilerin Suriye uçağının Esenboğa Havaalanı'na indirilmesine ilişkin bir sorusu üzerine Erdoğan, olayın dün akşam saatlerinde cereyan ettiği hatırlatmasında bulundu. Erdoğan, uçakta bulunanlar için her türlü tedbirin alındığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

    "Uçak, yerel saat itibarıyla bildiğiniz gibi 17.10'da Esenboğa'ya inişe razı oldu. Bu inişi yaptıktan sonra da ilgili birimlerimiz devreye girdi. Kendilerine terminal binalarımızda istirahat etme imkanı hazırlandı, tedbirler buna göre alındı. Fakat içeriden birkaç kişi çıktı, fakat bir grup çıkmadı. Daha sonra bu çıkanlar da tekrar uçağa döndü. Kendilerine uçakta her türlü ihtiyaçları giderilmek suretiyle yemek vesaire içecek hepsi, muntazaman verildi. Bunun yanında içerde herhangi bir sağlık noktasında sıkıntı olur diye bu tür tedbirler zaten alınmıştı. Bununla ilgili olarak içeriye doktor falan gönderildi. Dediler
    'Böyle bir sıkıntı söz konusu değil' Ama biz her halükarda ne olur ne olmaz diye bu tedbiri elden bırakmadık. Zaten havaalanlarının bu konudaki mükemmeliyeti ortadadır. THY'nin bu konuda zaten sıkıntısı yok. Devlet Hava Meydanlarımızın da herhangi bir sıkıntısı yok."

    Erdoğan, uçağın gelen bir ihbar üzerine zorunlu olarak indirildiğini belirterek, "Gelen ihbar üzerine oradaki araştırmalar yapıldı, görüldü ki içeride maalesef bu tür malzemeler var. Bu malzemelerle ilgili olarak çalışmalar yapıldı ve bunlar tutanaklarla tespit edilmek suretiyle bu araştırma yapıldı. Bu araştırmalar yapıldıktan sonra da bunlara el konmak suretiyle, bunlar bizim ilgili bu noktadaki birimlerimize gönderildi. Bunların neler olduğu noktasında çalışmaları o birimlerimiz yapıyor" dedi.

    "Gerek gönderilen yer gerekse gönderen yer belli"

    El konulan malzemelerin göndereni ve gideceği yerin açık olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Gerek gönderilen yer gerekse gönderen yer, bunların hepsi belli. Konuyla ilgili olarak da bu açıklamaları ilgili birimlerimize yaptık" dedi.

    Erdoğan, sivil havacılık kuralları gereğince yolcu uçakları ile savunma sanayisine ait malzemelerin taşınmasının yasak olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: "Fakat ben burada özellikle bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Burası çünkü önem arz ediyor. O da şudur; yolcu uçaklarıyla her halükarda, asla bu tür savunma sanayine ait veyahut da silah, mühimmat, araç, gereç hiçbir malzeme taşınamaz. Bu uluslararası anlaşmaların gereğidir. Tabii hava sahamızdan böyle bir şeyin geçmesine yönelik de bu bilginin, bu tür bir iznin ve yolcu uçağıyla böyle bir şeyin yapılması zaten uluslararası uçuşlara da aykırıdır. Hatta hatta ben biraz daha işi ileri götüreceğim. Yani toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz, bu bile yasaktır. Ama burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir.

    Rusya'dan bizim MKE'nin muadili olan bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen, bunlar araç, gereç, mühimmattır. Şu anda bunların ilgili birimlerimizde incelemesi devam etmektedir. Daha sonra gerekli olan açıklama, gerekli olduğu takdirde açıklanacaktır. Bütün bunlara el konulduktan sonra bunların hepsi tutanaklarla tespit edilmiştir. Uçak yolcularıyla beraber yaklaşık 9 saatlik bir Esenboğa'daki alıkonulmadan sonra tekrar kendi güzergahında yolcularıyla birlikte kendi yoluna devam etmiştir."

    İhbarın nereden geldiği noktasında ise Erdoğan "İhbar noktasında takdir edersiniz ki bu tür kuruluşlar, neresi ihbar etti, bunlar açıklanmaz. Bunu da artık sizin anlayışınıza bırakıyorum" ifadesini kullandı.

    Putin'in ziyareti

    Erdoğan, Rus ve Suriye makamlarının açıklamaları hatırlatılarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gezisini ertelemesinde bu olayın etkisinin bulunup bulunmadığı yönündeki soruya karşılık, şunları söyledi:

    "Sayın Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaret bir defa bizim 4 gün önce yaptığımız telefon görüşmesinde zaten mutabık kaldığımız bir konudur. Tarihini birlikte diplomatik çevrelerimiz 3 Aralık olarak o görüşmemizden sonra belirlemişlerdir. Biz bu görüşmeyi kendileriyle yaptık, 45 dakikalık bir görüşmeydi. O görüşme neticesinde de bunun 3 Aralık'ta yapılması konusu Dışişleri yetkililerimiz tarafından bugün saat 15.00 gibi açıklanmıştır. Olayın bununla hiçbir alakası yok, bunları birbirine karıştırmayalım. Bunlar farklı şeyler."

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uçakta el konulan malzemeler üzerindeki incelemelerin devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Fakat açıklamanın istenmesi hususunda ise az önce söylediğim gibi, zaten ne gönderildiği bunların hepsi ilgili birim tarafından da bilinmektedir. Bunu da ben sizlere az önce ifade ettim. Rusya'nın silah ve mühimmat,  askeri ihracatını yapan ajansı, yani bizim MKE gibi Rusya'daki bir bürodan, ofisten veya kurumdan... Nasıl isterseniz diyin. Onun gönderdiği, ihraç ettiği ürünler bunlar ve alıcı firma da, artık firma demiyorum, bakanlık alıyor. O da Suriye Milli Savunma Bakanlığı. Artık bunun neler olabileceğini sizler de tahmin edin. Anlayın, şu anda da bu tür malzemelere el konulmuştur. Bunlar da şu anda ilgili birimlerimizdedir. Üzerlerindeki çalışmalar da devam etmektedir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow