hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İşkencecim bizzat odur"

    İşkencecim bizzat odur
    expand

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, hakkındaki işkence iddiaları ile bilinen Mamak Cezaevi Müdürü emekli Albay Raci Tetik'i dinledi. MHP'li Atilla Kaya, Komisyon üyesi BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in “Bilfiil işkencecimdir” dediği Tetik'in "en küçük bir pişmanlık, hatta üzüntü emaresi bile göstermediğini" söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolmabahçe Sarayı'nın yönetim binasında yapılan görüşmede Küçüktiryaki, Eskişehirli olduğunu belirterek, Malatya Valisi iken merkeze alındığını, daha sonra Emniyet Genel Müdürü olduğunu, sonra tekrar Merkez Valiliği'ne çekildiğini anlattı.

    Görüşmede, Komisyon Başkanı Nimet Baş, TBMM'nin arşivinde kayıtlı bulunan Küçüktiryaki ile ilgili bir mektubu okudu.

    Baş'ın mektuptaki “Beni Amerika keşfetti. Beni, Emniyet Genel Müdürü olarak atayan başbakan değildir. En çok Alevi ve Kızılbaş soykırımı yapan benim. Ankara'da 'Aleviler'in kurtarılmış bölgesi' diye anılan mahallede işkence yapan Ankara emniyet müdürünü atayan benim” ifadelerinden haberinin olup olmadığını sorduğu Küçüktiryaki, bunlardan haberdar olmadığını söyledi.

    Küçüktiryaki, “Ben kalkıp da herhangi bir polise 'işkence yapın' diyemem. Buna yaradılışım da izin vermez. Peki nasıl oldu diyeceksiniz? Jandarma olaya müdahale eder. Jandarma da o köylerden çıkmıştır. Nasıl olur böyle şeyler anlamıyorum. Ne bir kişiye tokat attım ne de bir kişiye 'tokat atın' dedim” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komisyon üyesi BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in o dönem Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü'nde sanıkların intihar etmesi ve büyük şehirlerde yapıldığı iddia edilen işkence olaylarıyla ilgili sorusu üzerine Küçüktiryaki, o dönemde Türkiye'nin her yerinde sıkıyönetim olduğunu söyledi.

    Küçüktiryaki, sıkıyönetim komutanlarına sadece personel ve lojistik yardımı yaptıklarını aktararak, “Böyle bir şey varsa ya benden öncedir ya benden sonradır. Yetki ve salahiyet tamamen sıkıyönetim komutanlarındaydı. Bize bir şey intikal etmezdi. O kadar karışık bir devre ki bize hiç böyle şeyler ulaşmadı” diye konuştu.

    Emniyette işkence yapmakla görevli bir birimin olup olmadığı sorulan Küçüktiryaki, “Kesinlikle böyle bir birim yok” dedi.

    “Bizim sıkıyönetim komutanlarıyla onların da bizimle hiç bir ilişkisi olmazdı”

    Komisyon üyesi MHP Milletvekili Atila Kaya'nın, o dönemdeki olayların engellenmesi yönünde adımlar atılmadığı yönündeki iddialara ilişkin sorusu üzerine Küçüktiryaki, “Bizim sıkı yönetim komutanlarıyla onların da bizimle hiç bir ilişkisi olmazdı. Sadece 'Filan adamı al, filanı ver gibi... Örneğin Ankara emniyet müdürünü görevden alın, filanı yapın' dediler. Biz buna direndik. Fakat daha sonra istedikleri adamı yaptılar” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun üzerine Sırrı Süreyya Önder'in “Siz, Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığınızdan emin misiniz?” demesi gülüşmelere neden oldu.

    Küçüktiryaki, görüşmenin ardından Dolmabahçe Sarayı'ndan ayrılırken basın mensuplarını sorularını yanıtsız bıraktı.

    “Raci Tetik, bilfiil işkencecimdir”

    Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, Küçüktiryaki'nin, Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığından şüpheye düştüğünü belirtti.

    Önder, “Dönemin işkence merkezi olarak bilinen, o dönemde oluşturulan yerleri sorduk. Kenan Evren'in arşivinden çıkan mektubu sorduk. Hepsine 'Hatırlamıyorum, bilmiyorum' gibi cevaplar verdi. Böyle olunca 'Zamanında Emniyet Genel Müdürü olduğunuzdan emin misiniz?' diye sorduk” diye konuştu.

    Komisyonun, bugün, tedavi gördüğü Çamlıca'daki TSK Özel Bakımevi'nde dinlemesi beklenen eski Mamak Askeri Cezaevi Müdürü emekli Albay Raci Tetik ile ilgili olarak da Önder, “Benim bilfiil işkencecimdir. Sadece benim değil, Mamak Cezaevi'nden geçen binlerce insanın da... Ayrıca iki yoldaşımızın da ölümünden sorumlu bir özel harp mensubudur. Kıbrıs'taki görevinden sonra ödüllendirilerek, Mamak'a gönderilmiştir” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atila Kaya da daha önce dönemin Ankara Emniyet Müdürü'nü dinlediklerini hatırlatarak, “O, 'Bilmiyorum, görmedim' demişti. Topu, Emniyet Genel Müdürü'ne atmıştı. Şimdi Emniyet Genel Müdürü'nü de dinledik. O da hiçbir şeyden haberi olmadığını, Türkiye'de işkence yapıldığını hiç duymadığını, işkencelerden, ölümlerden haberi olmadığını söyledi. Tabloya bakınca Türkiye'yi Allah korumuş. Türkiye, bugünlere geldiyse dualarla gelmiştir herhalde. Tatmin edici bir şey olmadı” ifadelerini kullandı.

    Raci Tetik de dinlendi

    Komisyon, daha sonra eski Mamak Cezaevi Müdürü emekli Albay Raci Tetik'i dinledi. Acıbadem Mahallesi'ndeki TSK Özel Bakım Merkezi'nde yapılan görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan komisyon üyesi MHP Milletvekili Atila Kaya, "Bir dönem işkenceleriyle ünlü Mamak Cezaevi'nin komutanıyla görüştük. Aradan 30 seneden fazla süre geçmesine rağmen en küçük bir pişmanlık hatta üzüntü emaresi bile göstermeyen bir tavrı, bir tutumu var" diye konuştu.

    Kaya, görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi:

    "Bütün o yaptıklarını, bütün o işkenceleri, oradaki baskıları, 'Bunlar benim disiplin anlayışım, yönetmeliklerin ve üstlerimizin talimatı' şeklinde değerlendirdi. Mamak Cezaevi'ndeki C-5 diye tabir edilen özellikle de ülkücü görüşteki insanların işkence gördüğü bölümle ilgili sorum üzerine, 'Evet ben geldiğim zaman orayı ziyaretim esnasında orada işkence aletlerini gördüm. Birtakım işkence aletleri vardı. Boş bir odaydı, daha sonra bunların kaldırılması için talimat verdim. Ben geldikten bir hafta on gün sonra kaldırıldı' dedi. Daha sonraki tarihlerde de orada işkence gördüğünü söyleyen sanıklar, arkadaşlar olduğunu belirtmem üzerine de 'hatırlamadığını' söyledi. Yani işine gelmeyen noktalarda hatırlamıyor ama esas itibarıyla en son; bir vicdan muhasebesi yaptığınız zaman aradan bu kadar zaman geçti, 31 bin insan geçmiş oradan ve bunlardan sadece 4 bini ceza almış, diğerleri beraat etmişler, 'bu konuda herhangi bir üzüntünüz, bir pişmanlığınız var mı?' sorusuna 'Hayır' diye cevap verdi. İsimler vererek, yapılan uygulamaları sorduğumda da 'bunları kendisinin görmediği, bunların olmadığı' şeklinde cevaplar verdi."

    Görüşmeden sonra Komisyon Başkanı Nimet Baş, basın mensuplarına, "Bu görüşmeyle ilgili daha sonra açıklama yapılacak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow