hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Barikatların kaldırılması emrini vermedim"

    Erdoğan: Barikatların kaldırılması emrini vermedim
    expand

    Çankaya Köşkü'ndeki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna eşi Emine Erdoğan ile birlikte ilk kez katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugüne kadar beni Emine Hanım'la buraya sokmayanlar utansın" dedi. Erdoğan, Ulus'ta polise barikatları kaldırma emri vermediğini de açıkladı ve CHP'yi illegal örgütlerin peşine takılmakla suçladı.

    Resepsiyonun gündeminde, Ankara'daki 29 Ekim yürüyüşü çatışmaları da vardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, bazı sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği ve CHP'nin katıldığı Ulus'taki yürüyüş için Ankara Valisi'ne, "tansiyonu yükseltmeyin" talimatı verdiği ortaya çıktı. Barikatlar bu nedenle kaldırıldı. Başbakan Erdoğan ise, barikatları kaldırma talimatının kendisi tarafından verilmediğinin altına çizdi ve CHP'yi olayları provoke etmekle suçladı.

    Ulus Meydanı'ndaki kutlamaya müdahale görüntüleri ve Anıtkabir yürüyüşünün akşamında devletin zirvesi Çankaya Köşkü'ndeydi. En çok merak edilen, gergin eylem sırasında barikatları kimin kaldırttığı idi. Köşk'teki resepsiyonda önce Başbakan Erdoğan konuştu; "Barikatların kaldırılması talimatını ben vermedim" dedi ve CHP'ye yüklendi.

    Erdoğan, "Birlikten, beraberlikten yana isen hipodromda olsaydın. Daha önce yaptık, bugün ne oldu da Ulus'a gittin. Suyu ve biber gazını görüyorlar. Polisler yaralandı, yaralı polisleri kimse görmüyor. İllegal örgütlerin peşine takılıp legal hale getirmeye çalışıyorsun. Yapılan alternatif kutlama değil, olayı provoke etmekti. Yaşananlar Cumhuriyet mitinglerine benziyor. CHP illegal örgütlerin peşine takılıyor. 2007'yi özlüyorlardır, ama bu kimseye bir şey kazandırmaz. Cumhuriyeti cumhur korur. Tenis turnuvasındaki protestocularla aynı kişiler. CHP kaybeder" diye konuştu.
     
    Başbakan Erdoğan'ın ardından gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Cumartesi günü Ankara Valisi Alaatin Yüksel'i çağırdığı, olayların tırmanmaması için talimat verdiği öğrenildi. Bir anlamda gerginliğin artması durumunda barikatların kaldırılması mesajını Cumhurbaşkanı vermişti. Gül, resepsiyonda müdahale görüntülerinden rahatsız olduğunu ifade etti.

    Cumhurbaşkanı Gül, "Arzu etmezdim, tüm valilere yazı yazdık. 'Coşkuyla kutlayın halk da olsun' diye ama yine de üzücü şeyler oldu. Umarım bundan sonra olmaz" dedi.

    Cumhurbaşkanı, genel kurallar çerçevesinde, kimseyi rahatsız etmeden Cumhuriyet Bayramı'nın kutlanması gerektiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow