hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazetecilerden bir günlük açlık grevi

    Gazetecilerden bir günlük açlık grevi
    expand

    Uzmanların ifadesiyle kritik bir sürecin başlangıcı olan 52. gününe giren cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için gazeteciler de "Ölüm haberi yapmak istemiyoruz" diyerek, 1 günlük oturma ve açlık grevi eylemi yaptı. Dışarıdaki Gazetecilerin çağrısıyla Galatasaray Meydanı'nda gerçekleşen eyleme yüzlerce gazeteci destek verdi.

    Cezaevlerinde 52. gününe giren açlık grevlerine dikkat çekmek isteyen Dışarıdaki Gazeteciler grubundan gazeteciler, Galatasaray'daki açıklamalarının ardından bir günlük açlık grevi yapıyor.
     
    Hapishanelerde 52 gündür açlık grevi yapanların taleplerine dikkat çekmek isteyen Dışarıdaki Gazeteciler grubundan gazeteciler, "Ölüm haberleri yapmak istemiyoruz" diyerek bir günlük açlık grevi yapıyor.

    "Ölüm haberi okumak istemiyoruz", "Ölüm değil çözüm istiyoruz", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla yapılan basın açıklamasını Türkçe olarak Gazeteci Arzu Demir, Kürtçe olarak Gazeteci, Yazar Rojin Akın okudu. Açıklamada, şunlar söylendi:

    "Cezaevlerinde yaklaşık 700 insan, anadilde eğitim, anadilde savunma ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talepleriyle süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi yapıyor. Sağlık durumları giderek kötüleşiyor. Açlık grevi yapanlar arasında meslektaşlarımız da var. Bu meslektaşlarımız Kürt basınında çalıştıkları için, haberleri 'suç delili' gösterilerek cezaevlerine yollandılar. 52 gündür açlık grevinde olan Azadiya Welat gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Tayyip Temel'in durumunun giderek ağırlaştığını biliyoruz. Özellikle 12 Eylül'de açlık grevine girenlerin artık su bile içemedikleri, konuşamadıklarını, kanamalarının olduğunu duyuyoruz."

    Basın açıklamasında, Hükümet yetkililerinin konuyla ilgili beyanları ve bazı medya kuruluşlarının tutumu eleştirilerek, "Ölüm değil çözüm istiyoruz! Gazeteciler olarak, açlık grevindekilerin talepleri doğrultusunda derhal adım atılmasını, ölümlerin durdurulmasını istiyoruz. Yaşamın tarafındayız, ölüm haberleri yapmak istemiyoruz" denildi.

    Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına açıklama yapan Burak Öz de "Önceki açlık grevlerini gazeteci olarak izleyen meslektaşlarımız, özgürlüklerine kavuşamadıkları için bugün aynı yola başvuruyorlar" dedi.

    Sanatçılar da gazetecilere destek verdi

    "Evet gazeteciyiz ama önce insanız. Şimdi de yaşamın tarafındayız."

    Açıklamaların ardından gazeteciler Galatasaray meydanında bir günlük açlık grevine başladı. Gazetecilere destek için gelen sanatçılar da şarkılarıyla eyleme eşlik etti. Bandista'nın şarkılarını seslendirmesinin ardından sanatçı Pınar Aydınlar, "Muhalif kimlikler hapislerde, insanlar ana dilde savunma yapamadıkları için bedenlerini ölüme sundular. Açlık grevlerinin haklı taleplerinin yerini bulması adına yasaklanmış türkümü, Kırmızı Gül'ü okumak istiyorum" dedi.

    Sanatçı Hilmi Yarayıcı da daha önce siyasi mahpusların açlık grevinde ölümlerine tanık olunduğunu belirtti ve şunları söyledi:

    "Bu ülkede artık ölümlerin olmasını istemiyoruz, bütün yurttaşların düşüncelerini söyleyebileceği bir ortamda insanca yaşamak istiyoruz. Ölümlerin durdurulması için siyasi talepler ciddiye alınmalıdır." Yarayıcı konuşmasının ardından Çav Bella'yı seslendirdi.

    Sanatçı Hürdağ Aydın da gazetecilerle birlikte hem oturma eylemine eşlik etti hem de sabaha dek türkülerini söyledi.

    Tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya da eyleme destek ziyaretinde bulundu.

    Eylem bu akşam Galatasaray meydanından Taksim'e yapılan yürüyüşle saat 21.00'da sonlandırılacak.

    Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) son açıklamasına göre PKK, PJAK ve KCK davasından tutuklu ve hükümlü 665 kişi, Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre de 67 hapishanede 682 kişi açlık grevinde.


    KESK, DİSK, TMMOB, TTB de Galatasaray Meydanı'nda toplandı ve yaptıkları basın açıklamasıyla açlık grevlerinin ölüm orucuna dönüşmesini istemediklerini vurguladı.

    Eylem sırasında nostaljik tramvay hattında arıza

    Bu arada, Taksim Meydanı'ndan Tünel istikametine ilerleyen nostaljik tramvay, eylem nedeniyle geri gitme kararı aldı. Tramvay, "ters arşe" denilen yöntemle geri alınırken teknik bir arıza yaşandı. Tramvay enerji hattından bir tel koptu. Olay kısa süreli paniğe neden oldu. Olası bir tehlikeye karşı hattaki enerjinin kesildiği öğrenildi. Kopan hat bir süre sonra onarıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow