hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ulu Önder Atatürk'ü andık!

    Ulu Önder Atatürkü andık
    expand

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 74. yılında ülke genelinde düzenlenen törenlerle anıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün öncülüğünde, Anıtkabir'de Ata'nın huzuruna çıkan devlet erkanı, daha sonra Milli Kütüphane'de anma törenine katıldı. Resmi anma programına ilk kez Başbakan Erdoğan katılmadı. Erdoğan'a Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ vekalet etti.

    Başkentte resmi tören anıtkabirde gerçekleştirildi. Devlet erkanı,Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında Ata'nın manevi huzuruna çıktı.

    Tören, devlet erkanının Arslanlı Yol'da yürüyüşüyle başladı. Başbakan Erdoğan'ın dışında, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, CHP ve MHP liderleri, yüksek yargı organı başkanları, Genelkurmay Başkanı ve tüm kuvvet komutanları oradaydı. Erdoğan Brunei Sultanı'nı ziyareti nedeni ile 10 Kasım törenlerine katılamadı

    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı,
    ve deftere kaydettiği mesajı yükses sesle okudu.

    "Büyük Atatürk, Türkiye, idealleriniz, fikirleriniz ve Cumhuriyetimizin kazanımlarından güç alarak dinamizm içerisinde yükselişini sürdürmektedir. Ebediyete intikalinizin 74. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz."

    Devlet erkanı daha sonra, Milli Kütüphane'ye geçti. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu'yla Milli Kütüphane'nin ortak düzenlediği anma töreni için törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'e karşı sorumlulukları hatırlattı.


    HALK ATA'SINA KOŞTU (FOTO GALERİ)


    1938, saat 09.05

    Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat tam 9.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.

    1923 yılında bir sohbet sırasında Atatürk; "Elbet bir gün öleceğim, beni Çankaya'ya gömer, hatıramı yaşatırsınız" demiş ve "Beni milletim nereye isterse oraya gömsün. Fakat benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır" diye eklemiştir.

    Ölümünün ardından ise Atatürk için bir anıt mezar yapılması amacıyla yarışma düzenlendi.

    Yarışmaya yurt içi ve yurt dışından birçok ünlü mimar katıldı. Yarışma sonucunda birinciliği Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda’nın hazırladığı proje kazandı.

    Anıtkabir'in inşaatına 9 Ekim 1944 günü saat 10.00'da görkemli bir temel atma töreni ile başlandı. Törene Başbakan Şükrü Saraçoğlu, bakanlar ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

    9 Ekim 1944'de başlayan inşaat, 1 Eylül 1953'de bitirildi.



    Ulu Önder’in naaşı 10 Kasım 1953 tarihinde yurdun dört bir yanından gelen on binlerce vatandaşın gözyaşları arasında Etnografya Müzesi’nden, ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’e taşındı.

    Aynı gün düzenlenen büyük bir törenle Atatürk çok sevdiği Çankaya’da toprağa verilmiş oldu.

    Günümüzde Anıtkabir’i her yıl milyonlarca kişi ziyaret ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow