hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mıhallemice dersleri başladı

    Mıhallemice dersleri başladı
    expand

    Mardin'in Midyat ilçesi Cumhuriyet Ortaokulu'nda Yaşayan Diller ve Lehçeler Programı kapsamında 35 öğrenci seçmeli olarak seçtikleri Mıhallemice dersini almaya başladı. Dersi, Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan verdi.

    Midyat Cumhuriyet Ortaokulu 5'inci sınıfında okulan 35 öğrenci tercih ettiği Mıhallemice dersini görmeye başladı. Haftada 2 saat verilen derste Mıhallemice seslerin ve harflerin yazılış ve okunuşu, günlük konuşmalar, tanışma, selamlaşma ve temel gramer bilgisi öğretiliyor. Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Midyat'ın tarihi alt yapısının bu şehir için önemli olduğunu düşündüğünü belirterek, "Midyat'ta tarih sadece konuk evinden ibaret değil. Bana göre Midyat'ta tarih, dört dili bir insanın konuşabilmesidir. Asıl biz bu değerimizden uzaklaşmışız. Yani kültürel birliktelik, kültürel yaşam dediğimiz şey bu. Bu seçmeli dersi önemsiyorum. Bugünün eğitim sistemi buna müsaade ediyorsa gerçek anlamda biz tarihimize sahip çıkıyoruz demektir. Midyat'ta bana soracak olarsanız tarih nedir diye? Bende 'Bir insanın dört dili aynı anda konuşabiliyor olmasıdır' derim. Buna da eğitim katkı sağlıyorsa demek ki eğitim ciddi bir ilerleme kaydetmiş Türkiye'de" dedi.

    Mıhallemice ders öğretmeni ve aynı zamanda Mıhallemi Derneği Başkanı olan Mehmet Ali Aslan, Mezopotamyanın en eski yerli halklarından olan Mıhallemiler için bu gelişmenin bir dönüm noktası bir milat olduğunu söyledi. Aslan, "Türkiye bu tür cesur adımları atarsa medeniyet yarışında kimse onu tutamayacaktır. Öğrencilerin üçte biri ana dili Kürtçe olanlar, üçte birir ana dili Türkçe olanlar geriye kalanları ise ana dilleri Mıhallemice olanlardır. Biz bu sınıfta sadece Mıhallemiceyi değil, halkların ve dillerin kardeşliğini ve kaynaşmasını da sağlıyoruz" dedi.

    Bir halkın geçmişi ve geleceği arasındaki en önemli köprünün dil olduğuna söyleyen Aslan, şöyle dedi:

    "Dil bir halkın en temel belirgin özelliğidir. Bir nevi bir halkın, bir kavmin DNA kodlarıdır. Dil bir toplumun hafızasıdır. Ana dilde eğitim seçmeli değil, zorunlu bir ders olması gerekiyor. Öğrencilerimiz Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımıza teşekkür mektubu gönderecek. En demokratik ülkeler dahil, dünyanın hiçbir bir ülkesinde Mıhallemice ders verilmemişti. Bu onur ve haklı şeref Türkiye cumhuriyetinin olmuştur. Bu eğitim Mıhallemi halkı için bir milat niteliği taşımaktadır.Yıl sonunda Mıhallemice dil bayramı şölenin yapap sayın Başbakanımızı ve Milli eğitim Bakanımızı bu şölene davet edeceğiz. Üniversitelerde Mıhallemice bölüm açılmasını ve Mıhallemice TV açılmasını talep ediyoruz."

    Mıhellemice ders alan Arda Kaan Bayram'ın Annesi Özgür Bayram da, Mıhallemice dersinin verildiğini öğretmen sayesinde öğrendiklerini belirterek, "Çocuğum şuan derse katılıyor. Çocuğumun yeni bir dil öğrenmesinin keyfini yaşıyoruz şuan. Bu dersin ona bayağı katkı sağlayacağını düşünüyorum arkadaş ve çevresinden dolayı" dedi. dedi. Mıhallemice seçmeli dersine katılan öğrencilerden Çiğdem Korkut, "Mıhallemice dersinin seçmenin nedeni, hiçbir okulda böylebir dersin olmamasındandır. Seçmeli dersler içinde en güzel ders bu Mıhallemice dersi" dedi. Öğrencilerden Mustafa Yılmaz da, "Ben burada yaşıyorum, Mıhallemice bilmiyorum. Ben Kürt'üm, neredeyse Mardin'in yarısında herkes Mıhallemice konuşuyor. Ben de bu sebeple Mıhallemice dersini seçtim. Bu dersi seçtiğim için çok mutluyum. Öğretmenimden de çok memnunum. Sene sonunda çok iyi şeyler öğreneceğimi düşünüyorum. Bu dil dünyada hatta belki de evrende pek fazla konuşulmuyor. Ama bu okulda bu ders veriliyor" dedi.

    Mıhallemiler kimdir?

    Mıhallemi Midyat ve çevresinde Turabdin diye anılan bölgede yaşayan halk topluluğu. Mıhellemi olarak anılan halk topluluğu gündelik yaşamlarında semitik bir dil ailesine mensup Arapçanın kıltu (Qultu) lehçesini konuşan inanç bakımından çoğunluk Sünni İslam ve Şafii mezhebindendirler. Ayrıca Hristiyan ve Musevi Mıhellemiler de bulunmaktadır.

    Nüfuslarının büyük bir bölümünün Turabdin ve çevresinde olduğu Mıhellemiler hakkında ileri sürülen görüşlerden birisi Mıhellemilerin Beni Rebia'ya (büyük bir Arap kabilesi) bağlı kabilelerden oluştuğu görüşüdür. Bir başka görüşe göre ise Mıhellemilerin Aramilerin bir kolu olup MÖ. 1050 yıllarında Hititlerin gücünün zayıflamasıyla Arabistan çöllerinden Anadolu'ya gelmiş olduklarıdır. Sami ırkından geldikleri bilenen bu halkla ilgili I. Tiglat Plaser'in yazıtında Ahlami Armaye diye söz edilmektedir. Varolan görüşlerden bir tanesi ise Mıhellemilerin Tunus ve Cezayir'den Anadolu'ya göç eden Beni-hilal kabilesine mensup Araplardan müteşekkil olduğu ileri sürülüyor. Bunun yanında Mıhellemi kelimesinin XV. Yüzyılda adı geçen bir Kürt aşireti olan Maklemite'den kaynaklandığı dolayısıyla bu topluluğun aslında Kürt olduğu iddia edilmiştir. Aynı şekilde kimi Süryani kaynaklarınca bu topluluğun aslının Süryani ve Hristiyan olup 1600'lü yıllarda Müslümanlaştığına değinilmişse de 1525 yılındaki Osmanlı belgelerinde kendilerinden Müslüman mahalmi cemaati diye söz edilmektedir.

    Mıhallemileri kültür ve yaşam tarzı olarak diğer komşu halklardan ayıran fazla olgu olmadığı ve sadece dil konusunda bir farklılık olduğu görülmektedir. Mıhallemilerin çoğu Türkçe ve Kürtçeyi iyi konuşurlar, buna ek olarak da bir istisna olarak Hapsınas (Mercimekli) köyü Süryaniceyi çok akıcı konuşabilmektedirler. Kırsal kesimdeki Mıhallemiler Süryani ve Kürt komşularıyla aynı ekonomik etkinlikleri paylaşırken şehir merkezindekiler ise küçük ve esnaflık ve ticaretle birlikte yoğun olarak resmi devlet işlerinde çalışmaktadırlar. Geniş aile yapısının ve akrabalık kurumunun yaygın olduğu Mıhallemiler de akraba ve grup içi evlilik tercih edilmekle beraber diğer Müslüman komşu halklarla evlilik ilişkileri ve diğer kan dışı akrabalıklar kurmaktadırlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow