hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Açlık grevi kararı Gül'ü memnun etti

    Açlık grevi kararı Gülü memnun etti
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de açlık grevlerinin sona ermesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Gül, ''Bunlar siyasi ve demokratik yollarla hallolacak konulardır'' dedi.

    Cumhurbaşkanı, ''Ne kadar çok şiddet silah, terör ve kan olursa bu meselelerin çözümü de zorlaşır '' uyarısı yaptı.

    Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

    Şilili bir gazetecinin "NATO'dan Patriot misillerini Suriye sınırınıza koymasını talep edecek misiniz?" sorusu üzerine Gül, Türkiye'nin 1952 yılından bu yana NATO'ya üye olduğunu hatırlatarak, NATO'nun savunma anlayışını "bütün ve bölünmez" olarak tanımladı.

    Suriye'de olup bitenlerin ve yaşanan tehdit ortamının Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, kardeş olarak görülen Suriyelilerin yaşadıklarından derinden etkilenildiğini belirtti.

    Cumhurbaşkanı Gül, "Bu ülkede maalesef bazı kimyasal silahlar var, Sovyet döneminden kalma. Bunların fırlatıcıları var yine o dönemden kalma. Bütün bunlar düşünülerek, komşu olan bir NATO ülkesinde daima ihtimaliyet hesapları yapılabilir. Bu çerçeve içerisinde NATO bünyesinde savunmaya dönük çeşitli planlamalar vardır. Bu sorduğunuz Patriot konusunu bu çerçeve içinde anlamak gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.

    "Konuşularak halledilecek"

    Sona eren açlık grevlerine ilişkin değerlendirmesi de sorulan Gül, siyasi ve demokratik mücadeleyle hallolacak meselelerde açlık grevlerinin bir yol olmadığını ve tasvip etmediğini söylediğini anımsattı. Gül, "Bu da bitti. Onun için bundan memnuniyetimi ifade etmek isterim" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonraki sürece ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine de bu konuların siyasi ve demokratik yollarla, konuşularak halledileceğini yineledi.

    "Kesinlikle şiddete karışmadan halledilecek konulardır bunlar. Ne çok şiddet, silah, terör, kan olursa bu meselelerin çözümü de zorlaşır" diyen Gül, Türkiye'de en aykırı düşüncelerin bile ifade edilebildiğini kaydetti. TBMM'deki konuşmalar takip edildiğinde "Bunlar Türkiye'de mi konuşuluyor" denebileceğini
    söyleyen Gül, "Böyle bir ortam varken başka yollar kesinlikle meşru değildir. O bakımdan daha çok konuşarak, bir araya gelerek, açık, kapalı bu şekilde
    problemlerimizi halledeceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow