hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu: "Filistin uluslararası mahkemelere gidebilecek"

    Davutoğlu: Filistin uluslararası mahkemelere gidebilecek
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'in, BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasıyla, yapılan zulümleri uluslararası mahkemelere götürme yetkisine sahip olduğunu söyledi.

    Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü talebi için New York'ta bulunan Davutoğlu, temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Filistin'in kazandığı statüyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine, konuyu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ele aldıklarını söyledi.

    Davutoğlu, bazı ülkelerin Filistin devletinin yeni statüyle elde ettiği hakları kullanmaması yönünde telkinde bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

    "Sayın Abbas da onlara, 'karar çıktıktan sonra bunu değerlendiririz' demişti. Filistinlilerin bu haklardan feragat etmesini beklemek adil değildir. Filistinlilerden, ellerindeki bu yeni durumla doğan haklardan bir müddet için en azından feragat etmeleri bekleniyorsa, o zaman İsrail'in de başta yerleşim politikalarını durdurmak üzere başka adımlar atması gerekir. Bizim kanaatimiz budur. Filistin halkına yapılan zulümler açıktır. Uluslararası mahkemelere bu zulümleri götürmek Filistin devletinin artık yetkisi dahilindedir. Ama ne zaman, nasıl götürürler onların verebileceği bir karar. Götürmemeleri için İsrail'in atması gereken adım nedir, bunlar da yine onların vereceği karar. Ancak bir taraftan İsrail bu zulmü devam ettirecek, yerleşimlere devam edecek, Filistin tarafı da uluslararası adalete başvurmayacak, bu da makul bir beklenti değil. Bunun olması istenmiyorsa önce İsrail tarafına dönüp, 'bundan sonra bu zulümleri yapmayacaksın, Gazze'yi bir açık hava hapishanesi gibi görmeyeceksin, Gazze'ye hava saldırılarına son vereceksin, Batı Şeria'daki insanların hayatını kısıtlayan kontrollere, baskılara, baskınlara son vereceksin' demeleri lazım."

    "Biz her zaman Filistinli kardeşlerimizin yanında oluruz"

    Ahmet Davutoğlu, Filistin'in yeni statüyle elde ettiği imkanlardan yararlanmamalarını tek taraflı beklemenin adil bir tutum olmadığını vurgulayarak,
    "Ama yarın bunu kullanacaklar anlamına da gelmez. Sayın Abbas ile istişaremizde gördüğüm tutum, gayet soğukkanlı bir şekilde bu yeni statünün getirdiği hakları, yeni konumu rasyonel bir şekilde değerlendirecekleri kanaatindeyim. O değerlendirme sonrasında ne adım atarlarsa biz her zaman Filistinli kardeşlerimizin yanında oluruz" diye konuştu.

    "Gazzelilerin belki de en çok beklediği ziyaret Başbakanımızın ziyareti"

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'ye yapacağı ziyaretle ilgili bir çalışma var mı?" şeklinde soruya karşılık, son dönemde Gazze'ye dışarıdan çok sayıda ziyaretin gerçekleştiğini belirtti. Gazzelilerin belki de en çok beklediği ziyaretin Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştireceği ziyaret olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Şu anda belirlenmiş bir tarih, bir durum yok. Olursa kamuoyuyla paylaşılır. Gazze'yi bir açık hava hapishanesi, insanların giremeyeceği, liderlerin gidemeyeceği bir yer olarak görme dönemi bitti. Birçok lider gitti. Sayın Başbakanımız da programları uygun olduğunda, Gazze tarafında da şartlar uygun olduğunda bu ziyareti gerçekleştirir. Gazzelilerin bunu ne kadar büyük bir hasretle beklediğini en yakından ben biliyorum. Ziyaretim esnasında birçok Gazzeli, bunu gözleri yaşararak Türkiye'den, sayın Başbakanımızdan bir ziyaret beklediklerini ifade ettiler. İnşallah o da gerçekleşir bir gün" ifadelerini kullandı.

    Davutoğlu şöyle devam etti:

    "Filistin, BM'de eskiden 'Filistin yönetimi' şeklinde sivil toplum ile siyasi taraf olma arasında bir konumdaydı. Bu kararla Filistin artık devlettir ve Filistin toprakları işgal edilmiş devlet topraklarıdır. Başta İsrail'e ve diğer çevrelere, bu durumu doğru değerlendirmeleri çağrısında bulunuyoruz.

    Bu karardan umarım gerekli dersler çıkartılır ve Filistin halkına yönelik baskılara bir son verilir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow