hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TEB, "BPA" maddesine karşı uyardı

    TEB, BPA maddesine karşı uyardı
    expand

    Bebek mamaları başta olmak üzere tüm ürünlerde, teneke ve plastik kutuların dayanıklılığını artırmak için kullanılan Bisfenol A (BPA) maddesi içermeyenlerin tercih edilmesi gerektiği bildirildi.

    Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Konseyi'nce yapılan yazılı açıklamada, bebek mamalarının koyulduğu teneke kutuların BPA ile kaplanmasının son derece tehlikeli sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

    Özellikle bebeklerin kullandıkları ürünler ile gıdayla temas eden bütün plastik ve benzeri ürünlerde BPA kullanılmasının yasaklandığı anımsatılan açıklamada, bu konuda denetimlerin en üst düzeyde tutularak yasağa uymayanların ağır biçimde cezalandırmaları istendi.

    Plastik maddelerin ve teneke kutuların dayanıklılığını artırmak için kullanılan ve yüzeyini kayganlaştıran polikarbon olan BPA maddesinin özellikle sinir sistemi üzerinde etkileri bulunduğu anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Sadece biberon, emzik ve mama kutularında bulunmayan BPA aynı zamanda, damacana gibi içecek ve gıdalarımızın temas ettiği hemen her şeyde bulunuyor. Söz konusu maddenin özellikle sıcak yiyecekler ve içecekler ile temasa geçtiğinde daha da tehlikeli hale geldiğini hatırlatmak isteriz. Halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan bu maddeyi içeren tüm ürünlerin kullanımının yasaklanması kararlarının uygulanması ve denetiminin sağlanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçmeye, basın mensuplarını da konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz. Halkımızı da BPA'lı ürün kullanmamaları ve ambalajların üzerinde 'BPA free', 'BPA 0' ya da 'BPA içermez' yazıyor olmasına dikkat etmeleri yönünde uyarıyoruz."

    Açıklamada, daha ucuz ve çok üretim adına halk sağlığını tehdit eden, ekolojik dengeye zarar veren her türlü uygulamanın durdurulması için, TEB'in her zaman üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow