hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihe malolmuş fotoğraflarda manipülasyon

    Tarihe malolmuş fotoğraflarda manipülasyon
    expand

    Günümüzde Photoshop gibi programların sayesinde fotoğrafların üzerinde değişiklik yapmak ve farklı algılar yaratmak yani manipülasyon yapmak çok kolay. Ancak durum eskiden de pek farklı değildi. Abraham Lincoln'dan Hitler'e kadar birçok tarihi karakterin fotoğrafları da bir nevi "photoshop"lanıyordu. İşte onlardan bazıları...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Abraham Lincoln'ün bu ikonik portresi aslında güneyli politikacı John Calhoun'a ait. Calhoun'un vücuduna Lincoln'un kafası eklenmiş. (1860)

    Amerikalı General Ulysses S. Grant'ın City Point, Virginia'daki bu fotoğrafı da aslında göründüğü gibi değil. Amerikan sivil savaşı sırasında çekilen bu poz üç fotoğrafın oluşturulmasıyla yapıldı. Kafa, arka plan, at ve vücut farklı fotoğraflara ait. Vücut General Alexander M. McCook'a ait. Arka Plan ise Fisher's Hill savaşındaki tutsaklarla oluşturulmuş. (1864)

    Mathew Brady'nin çektiği bu ünlü fotoğrafta General Sherman diğer generallerle birlikte görülüyor. Sağ en dıştaki General Francis P. Blair aslında bu fotoğrafta yoktu. Sonradan orijinal fotoğrafa eklendi. (1865)

    İki genç kuzen... Elsie Wright ve Frances Griffiths perilerle birlikte görülüyor. Birçok kişi bu fotoğrafın "oynanmış" olduğundan kesinlikle emindi. Fotoğrafın çekilmesinden yıllar sonra iki kuzen manipülasyonu kabul etmemekle birlikte perilerin mukavvadan yapıldığını kabul etmişti. Ancak kuzenler peri gördükleri konusunda ısrarlarından hiç vazgeçmediler. (1917)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Stalin'le aynı karede yer almak her zaman yeterli olmuyordu. Nitekim sağdaki komiser, Stalin'in gözünden düşünce fotoğraftan da silindi. (1930)

    Sağda görülen Mao Tse-Tung ve solda görülen Po Ku'ya dikkat. Po Ku daha sonra orijinal fotoğraftan silindi. Çünkü Po Ku, Mao'nun gözünden düşmüştü. (1936)

    Adolf Hitler ve Goebbels (sağdan ikinci) bu fotoğrafta birlikteydi. Ancak Hitler'in gözünden düşen Goebbels fotoğraftan da çıkarıldı. (1937)

    Kraliçe Elizabeth ve Kanada Başbakanı William Lyon Mackenzie King ve Kral 4. George'u bir arada gösteren bu fotoğraf daha sonra manipüle edildi. Kral 4. George fotoğraftan çıkartıldı. Bunu yapan bizzat Kanada Başbakanı'ydı. Fotoğrafın Kralsız halini seçim kapanyasında kullanan Başbakan böylece daha güçlü görüneceğini düşünmüştü. (1939)

    İtalyan faşist lider Benito Mussolini'ninbu "kahramanvari" fotoğrafı aslında manipüle edilmişti. Mussolini şahlandığında atı tutan adam fotoğraftan silindi, böylece Mussolini daha yüceltilmiş oldu! (1942)

    İkinci Dünya Savaşı'yla ilgili Rus dergisi Ogoniok'un bastığı bu fotoğrafta Rus askerler Sovyet Bayrağını Alman Hükümet Binası'na takarken görülüyorlar. Ancak derginin editörü fotoğrafla ilgili bir oynama yapmadan edemedi. Rus askerin kolundaki saati fotoğraftan sildi. Bunun sebebi ise Rus askerlerin saatlerini sol kollarında taşımalarıydı. Sağ kolda görünen bu saat fotoğrafın güvenilirliliğini tehlikeye düşürebilirdi. (1945)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow