hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sokak hayvanlarına mama seferberliği

    Sokak hayvanlarına mama seferberliği
    expand

    Karda kışta aç kalan sokak hayvanları için hayvanseveler dayanışıyor. Girişimci Ekim Nazım Kaya, kendi çevresindeki sokak hayvanlarını beslemekle yetinmedi, başkalarını da besleyebilmek için çağrıda bulundu. Bu çağrı kısa sürede bir mama seferberliğine dönüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözde Akgüngör Pamuk / Cnnturk.com

    Sokaktaki kimsesiz hayvanları beslemek için arabasında mama taşıyan bir hayvansever, Ekim Nazım Kaya, bu soğuklarda kar altında yemek bulmaları zor olacağı için sabah işe giderken çevreye mama bıraktı. Ardından “Keşke böyle zamanlarda herkes etrafına mama bıraksa. Ama evinde kedisi olmayan kim neden mama alsın ki? Onlara mamayı ben göndersem?” diye düşündü.

    Kaya, kedi@botego.com adresine posta adresini yazan herkese ücretsiz kuru mama göndermeye başladı. Mamayı alan kişi de mamanın kuru bir yere bırakıldıktan sonraki  fotoğraflarını Kaya’ya gönderdi. Bu düşünce, bir mama seferberliğinin başlangıç noktası oldu. Kaya, Twitter’dan takipçilerine çağrıda bulundu. İlk gün 500’e yakın kişi yardım talepleri iletti, sadece yardım almak isteyen değil yardım etmek isteyenler de vardı, para göndermek için hesap numaralarını istediler. Şimdi hayvanseverler talebe yetişmek için sponsor arıyorlar.

    Bir anda mama seferberliği başlatan Ekim Nazım Kaya, cnnturk.com’un sorularını yanıtladı.

    - Küçük bir yardım-dayanışma fikriniz vardı ve bunu dostlarınızla, twitter'daki takipçilerinizle paylaştınız. Bu kadar çok geri dönüş alacağınızı tahmin etmiş miydiniz?

    İnternet sektöründe çalışan, ve pek çok sosyal medya harikasına şahit olmuş biri olarak, parlak bir fikrin sınırsız potansiyele sahip olduğunun farkındayım. Bu yüzden, 'İnternet'te gelişen hiçbir hikaye beni şaşırtmaz' diyebilirim. Ama tabii burada medyanın rolü büyük. Konu arkadaşlarım aracılığıyla Radikal ve Hürriyet'te haber olmasaydı bu boyuta ulaşmazdı. Haber yapma talebi onlardan geldiği için, ben bu boyuta ulaşmasını 'planlamamıştım' diyebiliriz.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Mama gönderdiğiniz kişilere güveniyorsunuz. Ya gerçekte paylaşmıyorlarsa diye bir endişeniz olmuyor mu?

    Bu mamaları insanlar yiyemeyeceğine göre, sokak ya da ev kedisi, mutlaka bir hayvancığı doyuracaklarından şüphem yok. Dolayısıyla bahsettiğiniz riski dikkate almıyorum. Ayrıca gelen maillerin çoğu o kadar içtenlikle yazılmış hayvanseverlik hikayeleri içeriyor ki, bahsettiğiniz insanlar varsa bile çok düşük oranda olacaktır. 

     

    - Tüm taleplere geri dönebiliyor musunuz?

    Önce teker teker cevap verirken, talepler 10'larca olduğunda standart bir metni göndermeye başladım. 100'lere ulaştığında ise bu standart cevabı göndermek bile saatler almaya başladı ve otomatik bir cevap hazırlamak durumunda kaldım. Şu anda talebe yetişecek kadar mamanın maliyetini üstlenmem mümkün değil. Ama bir mama fonu oluşturma işine ilgi gösteren pek çok bireyle birlikte, kampanyayla ilgilenen iki de mama firması oldu. Önümüzdeki hafta mama dağıtacak hayvanseverlerle, maddi katkıda bulunacak hayvanseverleri bir şekilde buluşturmayı umuyorum. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Belki çok erken ama bu dayanışma, başka bir duruma evrilecek mi? 

    Hiçbir işe yaramazsa birkaç hayvan daha doyacak, ve bu konuda farkındalık yaratmış olacak. En iyi ihtimalle de, belediyelerin soğuk havalarda insanlarla birlikte sokak hayvanlarını da korumasını sağlayacak bir girişimin ilk adımı olabilir. 

    - Ayrıca bu karda kışta başka neler yapılabilir sizce? Kapının önüne koyduğumuz su bile donuyor...

    Hayvanlar uyumak için kendilerine kapalı bir yer bulabiliyor. Uygun yerlerde daha rahat uyuyabilecekleri yuvalar yapıp, yemeği de bunların içine bırakmak belki en pratik çözüm.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow