hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nükleer denemeye sert kınama

    Nükleer denemeye sert kınama
    expand

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini sert bir sert bir şekilde kınadı.

    Kuzey Kore Resmi Ajansı, "Ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini" duyurdu.

    Şinhua ajansının haberine göre, Pyongyang mahreçli haberine göre Kuzey Kore ajansı, "ülkenin ABD'nin düşman politikasına karşı ulusal güvenliğini korumak için üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini" açıkladı.

    Güney Kore Savunma Bakanlığı, yerel saat ile 11.57'de Kuzey Kore'nin nükleer deneme alanında deprem olduğunu ve bunu "Kuzey Kore'nin nükleer deneme aptığı" yönünde değerlendirdiklerini açıklamıştı.

    Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

    BM'den kınama

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini sert bir sert bir şekilde kınayarak, bu denemeye karşı gerekli önlemlerin alınacağını bildirdi.

    Kuzey Kore'nin nükleer denemesine ilişkin Güvenlik Konseyi toplantısında kabul edilen basın açıklamasını, Konsey'in şubat ayı dönem başkanı Güney Kore'nin Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan okudu.

    Kim, Güvenlik Konseyi'nin 1718, 1874 ve 2087 sayılı kararlarını ciddi bir şekilde ihlal eden ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturan nükleer denemeyi, Konsey üyelerinin sert bir şekilde kınadığını kaydetti.

    Güvenlik Konseyi'nin geçen ay aldığı 2087 numaralı kararda, yeni denemeler olması halinde önemli adımlar atılacağına ilişkin kararlılığın vurgulandığını belirten Kim, bu karar ışığında Güvenlik Konseyi'nin gerekli önlemleri içerecek yeni bir Konsey kararı almak için derhal çalışmaya başlayacağını ifade etti.

    Fransa: "Şiddetle kınıyoruz"
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadığını açıkladı. Hollande, Kuzey Kore'nin uluslararası kurallara uyması çağrısında bulunarak nükleer denemeyi şiddetle kınadıklarını belirtti.

    İngiltere'den tepki

    İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini "şiddetle kınadı".

    Hague yaptığı açıklamada, denemenin BM Güvenlik Konseyi'nin 1718, 1874 ve 2087 sayılı kararlarının ihlali anlamına geliğini belirterek, "Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze geliştirmesi, uluslararası ve bölgesel güvenliğe tehdit oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

    NATO ve AB'den Kuzey Kore'ye sert kınama

     NATO ve Avrupa Birliği, Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesini en sert şekilde kınadı.

    NATO'dan yapılan açıklamada, "Aralık ayındaki füze denemesiyle birlikte bu sorumsuz eylem uluslararası barış, güvenlik ve istikrara ağır bir tehdit oluşturmaktadır. Kuzey Kore'nin kitle imha silahları peşinde olması BM Güvenlik Konseyi'ne ve daha geniş uluslararası topluma meydan okumadır" denildi.

    Türkiye'den kınama

    Öte yandan Türkiye, Kuzey Kore'nin bugün gerçekleştirdiği nükleer denemeyi şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin bugün yer altında bir nükleer deneme gerçekleştirdiğini öğrenmekten büyük endişe duyulduğu belirtilerek, "Bu denemenin, önceki iki denemeden daha kuvvetli olduğu yönündeki haberler ve bu ülkenin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği uzun menzilli füze denemesi, endişelerimizi daha da arttırmaktadır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow