hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'a santrifüj suçlaması

    İrana santrifüj suçlaması
    expand

    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, P5+1 toplantısı öncesinde İran'ı, Natanz'daki nükleer tesise yeni nesil santrifüjler yerleştirmekle suçladı.

    Gelecek Salı P5+1 ülkeleriyle yapılacak görüşmeler öncesi, İran'ın nükleer programıyla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirmek için Natanz'daki nükleer tesise yeni nesil santrifüjler yerleştirmeye başladığını ileri sürdü.

    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun basına sızan raporuna göre, nükleer tesise 180 santrifüj yerleştirildi ancak henüz çalışır duruma getirilmedi. Santrifüjlerin işler duruma gelmesi halinde, İran'a göre enerji, Batı'ya göre ise nükleer bomba üretimi hız kazanacak.

    ABD yönetimi, doğrulanması halinde bunun "yeni bir kışkırtıcı adım" olacağını açıkladı. İngiltere, raporun bulgularının "ciddi anlamda endişe verici" olduğunu söyledi.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da yeni santrifüjlerin İran'ın nükleer bomba üretmek için ihtiyacı olan zamanı üçte birine indirebileceğini kaydetti.

    Tüm bu iddiaların gölgesinde İran ve  p5+1 ülkeleri arasındaki bir sonraki görüşmenin, 26 Şubat'ta Kazakistan'da yapılması planlanıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow