hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtalya genel seçim için sandık başında

    İtalya genel seçim için sandık başında
    expand

    İtalya'da, iki gün sürecek genel seçimlerin ilk gününde sandık başına gitti.

    Yaklaşık 50,5 milyon seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu ülkede, sandıklar bugün yerel saatle 08.00 ile 22.00 (TSİ 23.00) arasında açık kalacak.

    Oy verme işleminin 2 gün sürdüğü İtalya'da sandıklar yarın sabah 07.00'de tekrar açılacak ve yerel saatle 15.00'te kapanacak.

    Sandıklar kapandıktan sonra oy sayımına geçilecek.

    Ülkede, genel seçimlerin yanı sıra yönetimleri birtakım yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden düşen Lombardiya, Lazio ve Molise bölgelerinde de yeni bölge valisi ve meclis üyeleri için seçim yapılacak.

    Bu arada internetteki arama motoru Google'ın İtalya sayfası "google.it" genel seçimler için hazırladığı bir "doodle" ile açılıyor.

    Geçen yıl Şubat ayında korsan sandıkları balıkçı teknesine ateş açarak iki Hintli balıkçının ölümüne yol açan ve Hindistan'da yargılanan iki İtalyan deniz piyadesi Massimiliano Latorre ve Salvatore Gironea da seçimlerde oy kullanmak üzere özel izinle ülkelerine geldi.

    İki asker daha önce Noel Bayramı için de Hindistan'daki mahkemenin şartlı izin vermesiyle ülkelerine gelmişti.

    Femen'den protesto

    İtalya'da bu sabah başlayan seçimlere katılımda, 2008 yılında yapılan bir önceki genel seçime göre düşüş olduğu belirtildi.

    İtalya İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2008 yılında yapılan bir önceki genel seçimlerde saat 12.00 itibariyle katılım oranı yüzde 16,51 ölçülürken, bugün başlayan 2013 seçimlerinde ise saat 12.00 itibariyle katılım oranının yüzde 14,94 olduğu bildirildi. Düşüşte, ülkenin kuzeyinde etkili olan kötü hava koşullarının etkisi olduğu belirtildi.

    Oy verme işleminin başladığı ilk saatlerde, seçim dönemi boyunca öne çıkan liderler de kayıtlı bulundukları sandıklara giderek oy kullandı.

    Oyunu Milano'da bir okulda kullanan merkez sağın lideri Silvio Berlusconi, Ukraynalı aktivist grup Femen'in eylemiyle karşılaştı. 3 Femen eylemcisi, Berlusconi'yi takip eden gazetecilerin arasında üstlerini çıkararak, ünlü lideri protesto etti.

    Eylemciler, güvenlik güçlerince Berlusconi'nin yakınından uzaklaştırılarak, gözaltına alındı.

    Oyunu Roma'da kullanan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, burada yaptığı açıklamada, oy vermenin anayasada yazan bir hak olduğunu hatırlatarak, halkı oy kullanmaya çağırdı.

    Seçimin favorisi olarak gösterilen merkez solun lideri Pierluigi Bersani ise oyunu memleketi Piacenza'da kullandı.

    Merkez hareketinin lideri ve vekaleten başbakanlığı yürüten Mario Monti de Milano'da oy verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow