hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'ye yönelik yaptırım artıyor

    Suriyeye yönelik yaptırım artıyor
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esed rejimine yönelik yaptırımların artırılacağını söyledi.

    John Kerry ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir el-Sani, yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

    ABD Dışişleri Bakanı olarak Katar'a ilk ziyareti olduğunu belirten Kerry, Başbakan ile yaptığı görüşmenin, bölgeyi ilgilendiren konular açısından verimli geçtiğini ifade etti.

    ABD'nin Suriye konusundaki tavrının başından beri açık ve net olduğunu belirten Bakan Kerry, Esed rejimine yönelik yaptırımların artırılacağını bildirdi.

    Beşşar Esed'in meşruiyetini kaybettiğini vurgulayan Kerry, şöyle konuştu: "Suriye halkı çok uzun süre acı çekti ve hala da çekiyor. Her gün kadınlar, çocuklar, bebekler katlediliyor. Bir kez de buradan söylüyorum: Esed'in ne halkın, ne de uluslararası toplumun gözünde hiçbir meşruiyeti kalmamıştır. Yaşanan şiddetin daha fazla devam etmesini istemiyoruz. Bizim amacımız Suriye halkı ile aynı. Esed rejimi meşruiyetini kaybetmiştir ve bir daha kazanamayacaktır, Esed gidene kadar bu tutumumuz artarak devam edecek. Suriye'ye gönderilen silahların doğru ellere geçtiğini söyleyen Kerry, "Gönderilen silahların radikal gruplara değil, ılımlı muhalefete gittiğine dair inancımız her geçen gün biraz daha güçleniyor" dedi.

    Katar'ın Suriye başta olmak üzere bölgeyi ilgilendiren kritik konularda ABD ile sıkı bir işbirliği içinde hareket ettiğine dikkati çeken Kerry, Afganistan'daki yardımına işaret ederek, Taliban'ın Doha'ya ofis açmasını bu yardımlara en önemli örnek olarak gösterdi.

    ABD'nin Suriye meselesine hiçbir zaman çekinceli ve mesafeli yaklaşmadığını vurgulayan John Kerry, "Sayın Obama, ilk günden beri Suriye'deki krizin çözümüne yönelik birçok olumlu adım attı. ABD, Suriye muhalefetini birleştirmeye yönelik yoğun çaba sarf etti. Esed rejiminin bitmesi ve şiddetin durması için elinden geleni yapmaya devam edecek" diye konuştu.

    "Esed bir teröristtir"

    Öte yandan Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir el-Sani ise konuşmasında, "Beşşar Esed bir teröristtir. Kendi halkını, kendi insanını katlediyor" ifadesini kullandı.

    Katar'ın bölgede yaşanan devrimler sürecinde Suriye, Libya ve Mısır'da "partizanlık yaptığı ve taraflı davrandığı" iddialarını reddeden Başbakan, "Suriye'deki ılımlı muhaliflere destek verdiklerini, kriz uzadıkça bazı radikal grupların sahneye çıktığını ancak bu grupları hiçbir şekilde desteklemediklerini" savundu.

    El-Sani, Esed'in ülkedeki krizi oyalama taktiği ile derinleştirdiğini, girişimleri kabul veya reddetmeyerek bunu sağlamaya çalıştığını ifade etti.

    Katar'ın, devrim sürecinde Libya'ya en hızlı destek veren ülkelerden olduğunu kaydeden El-Sani, bunun da etkisiyle Katar'ın adının sürekli ön plana çıkartıldığını dile getirdi. El-Sani, "Destek veren başka ülkeler de oldu. Herkes biliyor, ancak bunların isimleri hiç anılmıyor. Yalnızca Katar'ın adı geçiyor. Katar'ın yalnızca belli grupları desteklediğine yönelik yanlış bir propaganda yürütülüyor" diye konuştu.

    Kerry'nin Avrupa ve Ortadoğu turunda Mısır öncesinde İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye ziyaretleri gerçekleşmişti. İtalya'da 'Suriye Halkının Dostları' toplantısına katılan Kerry, Türkiye ziyaretinin ardından Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti. BAE'den bugün Katar'a gelen Kerry'nin Katar temaslarını bu gece tamamlaması bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow