hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çelik'ten "Kanatlı Denizatı Broşu" açıklaması

    Çelikten Kanatlı Denizatı Broşu açıklaması
    expand

    Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kanatlı Deniz Atı Broşu bir yıl içerisinde Uşak'taki müzeye nakil edilecek" dedi.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Atatürk Havalimanı’nda “Batıya Doğru Akan Nehir Belgeseli Fotoğraf Sergisi"ni açtı.

    Ömer Çelik, Atatürk Havalimanı’nda Uşak Arkeoloji Müzesi’nden sahtesiyle değiştirilerek çalınan ve Almanya’da ortaya çıkan Kanatlı Deniz Atı Broşu’na ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

    Çelik, dün gece Berlin’den İstanbul’a getirdiği broşun nerede olduğu ve ne zaman nakledileceği sorularına, “Bugün yerine ulaşır. Anadolu medeniyetleri müzesine yakın zamanda da sergilenir. Bir yıl içerisinde de Uşak’taki müzeye nakil edilecek. Kendi evinde sergilenecek" dedi.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bunu bir milliyetçi tutum olarak görüyorlar"

    Çelik, eserlerin geri iadesi hakkında çalışmaların devam ettiğini belirtirken özellikle batı basınında çıkan haberleri eleştirdi.

    Bakan Çelik, "Bununla ilgili batı basınında bizim bu politikamızla ilgili yazılar çıkıyor, onunla ilgili sizlere bir şeyler söyleyelim. Biz Türkiye’den izinsiz ya da kaçak yollarla götürülmüş bütün eserleri geri istiyoruz. Ama izinle götürülmüş bir eser varsa bunları geri isteme gibi bir durumumuz yok. Kaçak ya da izinsiz götürülmüş eserleri geri istememizi birileri eleştiriyorlar. Bunu bir milliyetçi tutum olarak görüyorlar. Biz şöyle değerlendiriyoruz; Her eserin aslında kendi bulunduğu yerde sergilenme imkanı varsa, o bulunduğu yerdeki ruhu, atmosferi ile bir bütünlük içerisinde sergilenmesi doğru olur" dedi.

    Çelik şöyle konuştu:

    "Ama bu imkan yoksa veya bu şekilde değerlendirilmiyorsa ki bu imkan her zaman bulunamayabilir, o zaman biz çok güzel yerlerde hayatın içerisinde 24 saat yaşayan mekanlarda bu eserleri sergilemek istiyoruz. Kaçak olarak götürülmüş bütün eserler Anadolu topraklarında sergilenmelidir. Temel politikamız bu ama izin verilerek gitmişse izin verilerek gitmiş olanlara diyeceğimiz bir şey yok. Biz sadece onların dünyanın en güzel yerlerinde sergilenmesini arzu ederiz.

    Şimdi öyle bir şey yapılıyor ki kaçak gitmiş ya da çalınmış eserlerin geri verilmesi konusunda bazı ülkelerde bir direnç var. Bu doğru bir politika değil. Anadolu’ya ait olan eserlerin buradan kaçak götürülmüşse ya da izinsiz götürülmüşse bunların mutlaka buraya dönmesi gerekiyor. Ha izin verilerek gitmişse zaten bunda bir mesele yok . zaten geçmişte bir izin belgesi varsa onlar bulundukları yerde sergilenmeye devam edebilirler. İnşallah bundan sonra diğer isteklerimizle ilgili size müjdeli haberler vermeye devam edeceğiz ."

    Diğer eserlerin iadesi

    Ömer Çelik, Türkiye’nin kültürel mirasına ait diğer eserlerin iadesine ilişkin olumlu gelişmeler olup olmadığının sorulması üzerine de, " Bir iki konu var ama bunlarla ilgili ipucu vermeyeyim çünkü süreç devam ediyor. İnşallah Anadolu’dan uzak kalmış Anadolu’dan kaçak götürülmüş bazı eserleri de yakın zamanda bu gurbetinin biteceğini ve kendi vatanlarına döneceğini ümit ediyorum. Çalışmalarımız devam edecek" diye cevap verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow