hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama ve Putin, Snowden'i görüştü

    Obama ve Putin, Snowdeni görüştü
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski CIA ajanı Edward Snowden konusunda telefon görüşmesi yaptı.

    ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, iki lider görüşmede ABD-Rusya ilişkilerinin önemine değinirken, Edward Snowden'ın durumu ve Soşi KışOlimpiyatları öncesinde terörle mücadelede işbirliği dahil olmak üzere güvenlikle alakalı ve ikili bazda bir dizi konuyu ele aldı.

    Amerikan istihbaratının  dinleme faaliyetlerini basına sızdıran eski CIA ajanı Edward Snowden, Moskova'da havaalanında toplantı düzenledi. Snowden, "Geçici olarak Rusya'da sığınmak istiyorum" dedi. Öte yandan ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda Snowden ile ilgili son gelişmeleri konuştu.

    Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, iki lider görüşmede Moskova'da havaalanınıa sığınan eski CIA ajanı Edward Snowden'in akıbeti hakkında görüş alışverişinde bulundu.

    Rusya tarafından yapılan açıklama ise Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan geldi. Peskov, Beyaz Saray'ın girişimiyle yapılan telefon görüşmesinde iki liderin, işbirliği ve güvenlik konusunda fikir alışverişinde bulunduğunu ve Edward Snowden'in durumunu ele aldıklarını söyledi.

    İki lider Snowden olayının dışında, Soçi Kış Olimpiyatları öncesinde terörle mücadelede işbirliği dahil olmak üzere güvenlikle alakalı ve ikili bazda bir dizi konuyu ele aldı.

    Edward Snowden kapalı kaldığı Moskova'nın Şeremetevo Havaalanında, katılımın sınırlı ancak üst düzey olduğu bir toplantı düzenledi. Toplantıya uluslararası sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Rus milletvekilleri ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü katıldı. Katılanların aktardığına göre, Snowden, ABD'nin, pasaportunu geçersiz kıldığını söyledi, "Havaalanında sonsuza kadar yaşamam mümkün değil" diye konuştu. Amerika'yı, sığınma başvurusu yapma hakkına tecavüzle suçladı.

    Snowden, kendisine sığınma izni veren Bolivya, Venezuela ve Nikaragua arasında seçim yapacağını, ancak önce Rusya'da geçici olarak sığınmak istediğini söyledi.

    Toplantıya katılan bir Rus milletvekili Snowden'ın daha fazla bilgi sızdırmaya "kesinlikle niyeti olmadığını" söyledi.

    Devlet Başkanı Putin, Snowden için, "Amerikalı dostlarımıza zarar vermeyi durdurursa, sığınma talebi değerlendirilebilir" diye konuşmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow